Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto „Dusigrosz ” to deser dla tych, którzy chcą zjeść dość pysznego, ale portfel i czas każą im się powstrzymać. Warstwy herbatników przełożone aksamitnym kremem czekoladowo-chałwowym (lub czymkolwiek innym, co masz pod ręką) to przepis na słodki sukces bez włączania piekarnika. Idealne dla tych, którzy wolą mieszać niż piec i którzy cenią smakowite efekty za minimalny wkład. Lekki portfel i brak cierpliwości to już nie wymówka – ten deser robi się praktycznie sam.
Blaszka: 22 x 30 cm
W Wielkopolsce na Wigilię podajemy zupę rybną i barszcz czerwony postny z usz...
Odsłon: 506
W Wielkopolsce na Wigilię podajemy zupę rybną i barszcz czerwony postny z usz...
Odsłon: 506
Składniki
Do miski wlej 300 ml mleka, a resztę przelej do garnka. Do garnka wsyp też cukier i podgrzewaj, mieszając od czasu do czasu, żeby cukier się rozpuścił. Doprowadź mleko do wrzenia. W międzyczasie dodaj do miski z mlekiem mąkę ziemniaczaną, pszenną i kakao, dobrze wymieszaj trzepaczką, aby nie było grudek. Wlej mieszaninę na gotujące mleko i energicznie mieszaj, aby powstał gładki budyń. Zdejmij garnek z ognia, przykryj go talerzykiem albo folią aluminiową i odstaw do pełnego wystudzenia. Dzięki przykryciu na powierzchni nie utworzy się twarda skorupka.
Gdy budyń wystygnie, zrób krem. Miękkie masło utrzyj mikserem, następnie dodawaj po jednej łyżce zimnego budyniu, miksując po każdym dodaniu. Do gładkiej masy dodaj pokruszoną chałwę i wymieszaj łyżką.
Stalową foremkę (22x30 cm) wyłóż folią spożywczą. Na dnie blaszki ułóż pierwszą warstwę herbatników, a następnie 1/3 masy czekoladowo-chałwowej. Układaj warstwy herbatników i masy tak, aby warstwa herbatników znajdowała się na wierzchu. Wstaw ciasto do lodówki. Jeśli chcesz przełamać słodycz deseru, przesmaruj go dżemem porzeczkowym w połowie wysokości.
Rozpuść pokruszoną czekoladę w kąpieli wodnej, dodaj masło oraz olej i polej polewą ciasto. Wstaw blaszkę do lodówki. Ciasto “Dusigrosz bez pieczenia” zawsze podawaj schłodzone.