Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • Dwukolorowa babka wielkanocna. Puszysta i wilgotna
  • Ciasta
  • Przepis na

Dwukolorowa babka wielkanocna. Puszysta i wilgotna

13.03.2024 Odsłon: 26714
5.0 (37 oceny)
Czas przygotowania
do 30 min
30 min
Czas gotowania
do 60 min
60 min
Liczba porcji
5-6 osób
5-6 os.
smaker
smaker

Babka wielkanocna dwukolorowa z pewnością zrobi furorę na świątecznym stole, nie tylko ze względu na swój wspaniały smak, ale także wygląd. Połączenie dwóch ciast — jasnego i ciemnego sprawia, że babka po przekrojeniu odznacza się ciekawym marmurkowym wzorem. To nie jedyne zalety wypieku. Babka dwukolorowa jest wilgotna i niezwykle puszysta. Wszystko za sprawą dużej ilości białek ubitych na sztywną pianę i dodatku masła. Jaki tłuszcz dodać do babki wielkanocnej dwukolorowej, aby była wilgotna? W przepisie użyliśmy masła, jeśli jednak nie masz go pod ręką, możesz dodać olej. 100 g masła zastąp 4 łyżkami oleju roślinnego. Jeśli wybierzesz olej kokosowy, pamiętaj, aby roztopić go przed dodaniem do masy. Czym ozdobić babkę Wielkanocą dwukolorową? Dwukolorowa babka sama w sobie stanowi piękną dekorację świątecznego stołu. Jednak możesz ozdobić ją, przygotowując prostą czekoladową polewę, posypać cukrem pudrem lub polać domowym lukrem.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Potrzebne przybory kuchenne

Składniki na formę do babki o średnicy 22 cm z tuleją.

Etapy przygotowania

Przepis w Waszym wykonaniu (1)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

AnetaJR
AnetaJR
Desery

Ciasto pijak z delicjami

Desery Ciasto pijak z delicjami

Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Grill
  • Tłusty czwartek
  • Polska
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 11786

do 60 min 60 min
20
ErJot
ErJot
Dodatki

Wiosenny sos kanapkowy

Dodatki Wiosenny sos kanapkowy

Łagodny sos jogurtowo-majonezowy z wiosennymi dodatkami: rzodkiewką, szczypio...

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Grill
  • Bałkańska
  • Śródziemnomorska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jogurt
  • Przyprawy

Odsłon: 192

do 15 min 15 min
5
AnetaJR
AnetaJR
Desery

Cytrynowe serduszka

Desery Cytrynowe serduszka

Ciasteczka są bardzo kruche, słodkie i aromatyczne. Rewelacyjne do filiżanki...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Grill
  • Halloween
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Nabiał
  • Podroby

Odsłon: 434

do 60 min 60 min
5
ErJot
ErJot
Dania główne

Mielone z żurawiną i śliwkami w sosie chrzanowym

Dania główne Mielone z żurawiną i śliwkami w sosie chrzanowym

Tradycyjne mielone z dodatkiem suszonych śliwek i żurawiny w sosie chrzanowym...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Buliony
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Wołowina
  • Przyprawy
  • Bułki

Odsłon: 108

do 60 min 60 min
4
AnetaJR
AnetaJR
Zupy

Zupa grzybowa (z grzybów mrożonych)

Zupy Zupa grzybowa (z grzybów mrożonych)

Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...

  • Boże Narodzenie
  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Buliony
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Grzyby
  • Przyprawy

Odsłon: 660

do 60 min 60 min
4
AnetaJR
AnetaJR
Zupy

Zupa jarzynowa z wątróbką

Zupy Zupa jarzynowa z wątróbką

Wyjątkowo prosta w przygotowaniu zupa, jest bardzo dobra i pożywna. Taka komb...

  • Grill
  • Halloween
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Kurczak
  • Podroby
  • Przyprawy
  • Dla zdrowia

Odsłon: 304

do 60 min 60 min
5
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

AnetaJR
AnetaJR
Desery

Ciasto pijak z delicjami

Desery Ciasto pijak z delicjami

Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Grill
  • Tłusty czwartek
  • Polska
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 11786

do 60 min 60 min
20
ErJot
ErJot
Dodatki

Wiosenny sos kanapkowy

Dodatki Wiosenny sos kanapkowy

Łagodny sos jogurtowo-majonezowy z wiosennymi dodatkami: rzodkiewką, szczypio...

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Grill
  • Bałkańska
  • Śródziemnomorska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jogurt
  • Przyprawy

Odsłon: 192

do 15 min 15 min
5
AnetaJR
AnetaJR
Desery

Cytrynowe serduszka

Desery Cytrynowe serduszka

Ciasteczka są bardzo kruche, słodkie i aromatyczne. Rewelacyjne do filiżanki...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Grill
  • Halloween
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Nabiał
  • Podroby

Odsłon: 434

do 60 min 60 min
5
ErJot
ErJot
Dania główne

Mielone z żurawiną i śliwkami w sosie chrzanowym

Dania główne Mielone z żurawiną i śliwkami w sosie chrzanowym

Tradycyjne mielone z dodatkiem suszonych śliwek i żurawiny w sosie chrzanowym...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Buliony
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Wołowina
  • Przyprawy
  • Bułki

Odsłon: 108

do 60 min 60 min
4
AnetaJR
AnetaJR
Zupy

Zupa grzybowa (z grzybów mrożonych)

Zupy Zupa grzybowa (z grzybów mrożonych)

Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...

  • Boże Narodzenie
  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Buliony
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Grzyby
  • Przyprawy

Odsłon: 660

do 60 min 60 min
4
AnetaJR
AnetaJR
Zupy

Zupa jarzynowa z wątróbką

Zupy Zupa jarzynowa z wątróbką

Wyjątkowo prosta w przygotowaniu zupa, jest bardzo dobra i pożywna. Taka komb...

  • Grill
  • Halloween
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Kurczak
  • Podroby
  • Przyprawy
  • Dla zdrowia

Odsłon: 304

do 60 min 60 min
5
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
Dwukolorowa babka wielkanocna. Puszysta i wilgotna
Autor:
smaker
do 30 min
5-6 osób

Składniki

  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 200 g roztopionego i wystudzonego masła
  • 250 g cukru
  • 40 g mąki (do późniejszego dodania)
  • 40 g kakao
  • 12 białek jaj o rozmiarze M
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo
  • margaryna (do wysmarowania foremki)
  • bułka tarta (do posypania foremki)
Sposób przygotowania:
1

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Białka ubij na sztywną pianę. Nie przerywając miksowania, dodawaj partiami cukier i ubijaj jeszcze przez pół minuty.

2

Do ubitych jajek dodawaj mąkę, maksymalnie po kilka łyżek. Za każdym razem dokładnie mieszaj masę drewnianą łyżką do całkowitego połączenia się składników.

3

Powoli wlej masło i ponownie wymieszaj masę do uzyskania jednolitej konsystencji. Podziel ciasto na dwie równe części. Do jednej połowy dodaj 40 g mąki, a do drugiej – 40 g kakao. Obie masy wymieszaj delikatnie drewnianymi łyżkami.

4

Piekarnik nastaw na 180 st. Celsjusza. Foremkę wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Przekładaj ciasto do foremki na zmianę po 2-3 łyżki ciemnej masy i 2-3 łyżki jasnej masy. Na końcu można dodatkowo w kilku miejscach wbić patyczek do szaszłyków przez całą głębokość ciasta, dzięki czemu na wierzchu babki utworzą się finezyjne wzory.

5

Babkę wielkanocną dwukolorową wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 50 minut lub do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić. Nie ma potrzeby dodatkowego dekorowania babki. Wzory z dwóch rodzajów ciast będą wystarczające.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki