Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka wielkanocna dwukolorowa z pewnością zrobi furorę na świątecznym stole, nie tylko ze względu na swój wspaniały smak, ale także wygląd. Połączenie dwóch ciast — jasnego i ciemnego sprawia, że babka po przekrojeniu odznacza się ciekawym marmurkowym wzorem. To nie jedyne zalety wypieku. Babka dwukolorowa jest wilgotna i niezwykle puszysta. Wszystko za sprawą dużej ilości białek ubitych na sztywną pianę i dodatku masła. Jaki tłuszcz dodać do babki wielkanocnej dwukolorowej, aby była wilgotna? W przepisie użyliśmy masła, jeśli jednak nie masz go pod ręką, możesz dodać olej. 100 g masła zastąp 4 łyżkami oleju roślinnego. Jeśli wybierzesz olej kokosowy, pamiętaj, aby roztopić go przed dodaniem do masy. Czym ozdobić babkę Wielkanocą dwukolorową? Dwukolorowa babka sama w sobie stanowi piękną dekorację świątecznego stołu. Jednak możesz ozdobić ją, przygotowując prostą czekoladową polewę, posypać cukrem pudrem lub polać domowym lukrem.
Składniki na formę do babki o średnicy 22 cm z tuleją.
Jak to u nas mówią, rolada modro kapusta i kluchy. U mnie dzisiaj rolady woło...
Odsłon: 2074
Polecam. Podstawą jest dobry twaróg z dobrymi dodatkami.
Odsłon: 1994
Na rodzinny obiad. Słodkokwaśny dodatek owoców świetnie komponuje się z mięse...
Odsłon: 448
Jak to u nas mówią, rolada modro kapusta i kluchy. U mnie dzisiaj rolady woło...
Odsłon: 2074
Polecam. Podstawą jest dobry twaróg z dobrymi dodatkami.
Odsłon: 1994
Na rodzinny obiad. Słodkokwaśny dodatek owoców świetnie komponuje się z mięse...
Odsłon: 448
Składniki
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Białka ubij na sztywną pianę. Nie przerywając miksowania, dodawaj partiami cukier i ubijaj jeszcze przez pół minuty.
Do ubitych jajek dodawaj mąkę, maksymalnie po kilka łyżek. Za każdym razem dokładnie mieszaj masę drewnianą łyżką do całkowitego połączenia się składników.
Powoli wlej masło i ponownie wymieszaj masę do uzyskania jednolitej konsystencji. Podziel ciasto na dwie równe części. Do jednej połowy dodaj 40 g mąki, a do drugiej – 40 g kakao. Obie masy wymieszaj delikatnie drewnianymi łyżkami.
Piekarnik nastaw na 180 st. Celsjusza. Foremkę wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Przekładaj ciasto do foremki na zmianę po 2-3 łyżki ciemnej masy i 2-3 łyżki jasnej masy. Na końcu można dodatkowo w kilku miejscach wbić patyczek do szaszłyków przez całą głębokość ciasta, dzięki czemu na wierzchu babki utworzą się finezyjne wzory.
Babkę wielkanocną dwukolorową wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 50 minut lub do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić. Nie ma potrzeby dodatkowego dekorowania babki. Wzory z dwóch rodzajów ciast będą wystarczające.