Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo kruche i aromatyczne ciasteczka przełożone domowym dżemem z czarnej porzeczki.
Sushi warzywne jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnych wersji sushi. Dzi...
Odsłon: 20
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam ekspresowe placki z cukinii. Zakochacie...
Odsłon: 12948
Ciasto na Dzień Kobiet to elegancki i apetyczny czekoladowy sernik bez piecze...
Odsłon: 117
Sushi warzywne jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnych wersji sushi. Dzi...
Odsłon: 20
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam ekspresowe placki z cukinii. Zakochacie...
Odsłon: 12948
Ciasto na Dzień Kobiet to elegancki i apetyczny czekoladowy sernik bez piecze...
Odsłon: 117
Składniki
W dużej misce ręcznym mikserem ucieram do białości masło z solą. Następnie przesiewam cukier puder. wlewam sok cytrynowy i dokładnie mieszam na najwolniejszych obrotach. Teraz zwiększam obroty i dodaję po jednym jajku i żółtku. Wlewam śmietankę i aromat. Miksuję do uzyskania puszystej masy. Dodaję skrobię i maniok. Miksuję do połączenia mas. Partiami dodaję mąkę krupczatkę. miksuję. Po dodaniu około 1/2 kg mąki wyłączam mikser i resztę mąki mieszam za pomocą łopatki silikonowej.
Dobrze wymieszane ciasto jest gęste i łatwo się rozciera.
6 łyżek ciasta dokładnie mieszam z kakao rozmieszanym w mleku.
Na brzegu worka rozsmarowuję część czarnego ciasta.
Dopełniam worek białym ciastem.
Na blachy wyłożone papierem do pieczenia wyciskam zachowując odstępy rozetki ciasta. Ciastka piekę w nagrzanym piekarniku do 190°C około 15 - 20 minut.
Upieczone ciastka studzę na kratkach kuchennych sklejam spody dżemem.
Z tej proporcji wychodzi około 100 ciastek. Część suchych ( bez dżemu) można długo przechowywać w zamkniętym pudełku.