Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka kruche z dodatkiem otartej skórki z cytryny, nadziane prażonymi jabłkami z przyprawą do szarlotki są rewelacyjne. Takie ciasteczka można przygotować na każdą okazję, wybornie smakują i bardzo szybko znikają ze stołu.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16850
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 99
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 321
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 844
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 23890
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16850
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 99
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 321
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 844
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 23890
Składniki
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać cukier, wodę i sok z cytryny, zagotować a następnie ciągle mieszając gotować na małym ogniu do odparowania płynu. Pod koniec wymieszać z przyprawą do szarlotki.
Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem. Dodać cukier puder, puree z dyni, surowe żółtko, otartą skórkę z cytryny i starte na tarce żółtka z ugotowanych jajek. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na jedną godzinę.
Na lekko posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość 2 mm, pokroić w paski o szerokości 10-12 cm a następnie w trójkąty. Każdy trójkąt naciąć w 4 miejscach tak jak na zdjęciu.
Następnie włożyć porcję nadzienia i zawinąć lewy róg ciasta w prawo a później prawy w lewo lub odwrotnie.
Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować białkiem wymieszanym z cukrem waniliowym. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 15 minut. Upieczone ostudzić i oprószyć cukrem pudrem.