Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka kruche z dodatkiem otartej skórki z cytryny, nadziane prażonymi jabłkami z przyprawą do szarlotki są rewelacyjne. Takie ciasteczka można przygotować na każdą okazję, wybornie smakują i bardzo szybko znikają ze stołu.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5653
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 947
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 244
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 33623
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 94
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5653
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 947
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 244
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 33623
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 94
Składniki
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać cukier, wodę i sok z cytryny, zagotować a następnie ciągle mieszając gotować na małym ogniu do odparowania płynu. Pod koniec wymieszać z przyprawą do szarlotki.
Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem. Dodać cukier puder, puree z dyni, surowe żółtko, otartą skórkę z cytryny i starte na tarce żółtka z ugotowanych jajek. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na jedną godzinę.
Na lekko posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość 2 mm, pokroić w paski o szerokości 10-12 cm a następnie w trójkąty. Każdy trójkąt naciąć w 4 miejscach tak jak na zdjęciu.
Następnie włożyć porcję nadzienia i zawinąć lewy róg ciasta w prawo a później prawy w lewo lub odwrotnie.
Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować białkiem wymieszanym z cukrem waniliowym. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 15 minut. Upieczone ostudzić i oprószyć cukrem pudrem.