Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jesienne ciasto w kolorach jesieni. Delikatne, kuszące na jednym kawałku nie poprzestaniecie. Do galaretki dyniowej dodałam sok z pomarańczy dzięki temu zyskała na smaku.
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 348
Polecam. Domownicy byli zgodni. To jest pyszne. Na zdrowie.
Odsłon: 1110
Przepis dnia
Kapsalon to danie, które podbiło serca smakoszy na całym świecie. Wywodzące s...
Odsłon: 49490
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 1271
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 348
Polecam. Domownicy byli zgodni. To jest pyszne. Na zdrowie.
Odsłon: 1110
Przepis dnia
Kapsalon to danie, które podbiło serca smakoszy na całym świecie. Wywodzące s...
Odsłon: 49490
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 1271
Składniki
Pure z dyni: Dynię kroję na kawałki razem ze skórą, pozbawiam nasion, układam na blaszce na papierze i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni na 20 minut aż będzie miękka. Jak przestygnie miksuję blenderem i przecieram przez sitko.
Biszkopt dyniowy: Jajka wyjmuje wcześniej z lodówki . Białka ubijam na sztywno dodaję po łyżce cukru stopniowo i dalej ubijam. Na końcu dodaję żółtka i mieszam mikserem już tylko chwile. Dodaję pure z dyni zimne i mieszam mikserem. Przesiewam mąkę, proszek do pieczenia i mieszam już łyżką. Dno formy o wymiarach 27x18 wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół na 20 minut.
Galaretka z dyni: Sok z pomarańczy podgrzewam w garnku aż będzie gorący i rozpuszczam w nim galaretkę. Przestudzona dodaje do puree dyniowego. Śmietankę ubijam na sztywno i mieszam z dynią.
Krem budyniowy: Miękkie masło ucieram na puch. Do garnka wlewam 500 ml mleka, dodaję cukier i zagotowuję. Budynie i żółtka rozrabiam w 250 ml mleka zimnego. Wlewam do gotującego mleka i mieszam aż zgęstnieje. Odstawiam z gazu i wierzch budyniu nakrywam folią spożywczą, żeby nie wytworzył się kożuch. Odstawiam do przestygnięcia Do masła dodaję po łyżce budyniu i ucieram krem. Na biszkopt dyniowy wykładam 1/3 kremu budyniowego, potem wylewam galaretkę dyniową i wstawiam do lodówki aż stężeje. Wykładam połowę kremu budyniowego który został, układam ciastka, i znowu krem budyniowy. Ciasto dekoruję kakao.