Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne eklerki. Świetne do kawy i na poprawę humoru. :)
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 195
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3975
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 354
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 913
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 195
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3975
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 354
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 913
Składniki
Do garnka wlewamy wodę i dodajemy masło. Całość ma się zagotować, masło rozpuścić. Dopiero wtedy dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Następnie ciasto musi dobrze wystudzone i dodajemy jajka. Miksujemy. Ciasto przekładamy do szprycy z szeroką gwiazdką i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Jeden eklerek powinien mieć szerokość około 3 cm, długość około 10 cm. Ciasto wyciskać w sporych odstępach, ponieważ ciasto wyrasta! Pieczemy około 20-25 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni (termoobieg). Upieczone ciasta wykładamy na kratkę, aby ostygły i przekrajmy wzdłuż.
Do garnka wlać 300 ml mleka i zagotować. W pozostałych 200 ml rozpuścić budyń i dodać do tych 300 ml mleka kiedy zacznie się gotować. Ogień zmniejszyć, mieszać łyżką i zagotować. Odstawić i czekać, aż budyń będzie całkowicie zimny. Kiedy tak się już stanie ucieramy mikserem ciepłe, miękkie masło razem z cukrem pudrem i dodajemy po łyżce zimny budyń. Masę przekładamy do szprycy i nadziewamy eklerki. Eklerki można polać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą, najlepiej mleczną z dodatkiem śmietany 18%. :)
Najlepiej smakują na następny dzień!