Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Troszkę inne niz tradycyjne eklerki :)
Pyszny i aksamitny sernik z korzennymi ciasteczkami i kremem Lotus, To wszyst...
Odsłon: 1964
U nas mówi się łysy drożdżowiec albo pajtok. Takie czyste ciasto. Nawet jak...
Odsłon: 2543
Jestem pewna, że czegoś takiego nie próbowaliście. ;) Przysmak wigilijny to c...
Odsłon: 489
Nie wyobrażamy sobie świąt bez wyjątkowo aromatycznej i intensywnej w smaku g...
Odsłon: 52616
Idealne ciasto nie tylko na święta. Prosty i szybki piernik według przepisu m...
Odsłon: 576
Pyszny i aksamitny sernik z korzennymi ciasteczkami i kremem Lotus, To wszyst...
Odsłon: 1964
U nas mówi się łysy drożdżowiec albo pajtok. Takie czyste ciasto. Nawet jak...
Odsłon: 2543
Jestem pewna, że czegoś takiego nie próbowaliście. ;) Przysmak wigilijny to c...
Odsłon: 489
Nie wyobrażamy sobie świąt bez wyjątkowo aromatycznej i intensywnej w smaku g...
Odsłon: 52616
Idealne ciasto nie tylko na święta. Prosty i szybki piernik według przepisu m...
Odsłon: 576
Składniki
Wodę zagotować z margaryną, wsypać mąkę i mieszać energicznie podgrzewając na małym ogniu, aż ciasto będzie jednolite i bez grudek. Po wystudzeniu ciasta wbijać kolejno jajka i rozcierać z ciastem( im więcej będziemy mieszać, tym lepiej ciasto wyrośnie). Blachę wysmarowac tłuszczem i obsypać mąką. Ciasto wyciskać szprycką. Eklerki powinny być od siebie oddalone bo ciasto rośnie przy pieczeniu. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku ok. 1/2 godz. (przez pierwsze 15 min. nie zaglądać bo ciasto opadnie). Po upieczeniu pozostawić w piekarniku do ostygnięcia.
Mleko zagotować z cukrem i kokosem, ugotować bydyń dodając jeszcze łyżkę mąki ziemniaczanej do tego proszku budyniowego. Budyń ostudzić, utrzeć razem z masłem.
Wystudzone eklerki przekroić na pół. Smarować dżemem i masą kokosową. Wierzch polać polewą, może być taka gotowa, ewentualnie można zrobić samemu. Przepis na moją polewę we wcześniejszych ciastach.