Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Eklerki to przepyszne, proste ciastka wykonane z ciasta parzonego, które kojarzą mi się z dzieciństwem. Można je napełniać dowolnym krem i ulubionymi owocami. Świetnie nadają się na domowe imprezy dla najmłodszych.
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8803
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7606
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5188
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1328397
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8803
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7606
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5188
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1328397
Składniki
Do garnka wlewamy gorącą wodę, dodajemy masło lub margarynę i całość podgrzewamy na małym ogniu aż tłuszcz się rozpuści. Następnie stopniowo dosypujemy mąkę i mieszamy aż powstanie gęsta masa. Ciasto odstawiamy z ognia i studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy kolejno po jednym jajku i cały czas miksujemy, na końcu ciasto mieszamy łyżką i przekładamy do rękawa cukierniczego. Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze w odpowiedniej odległości wyciskamy podłużne, niewielkie ciastka.
Eklerki pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st.C, po upieczeniu ciastka studzimy. Do miski wlewamy schłodzoną śmietanę kremówkę i ubijamy ją na sztywno pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Upieczone i wystudzone eklerki przekrawamy wzdłuż na pół, dolną część ciastka napełniamy bitą śmietaną na wierzchu układamy maliny i przykrywamy drugą częścią ciastka.