Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe eklerki z parzonego ciasta wypełnione po brzegi bitą śmietaną w dwóch wariantach kolorystycznych - różu i błękicie. Oprószone cukrem pudrem cudownie prezentują się na stole. Jak zrobić dobre ciasto parzone do eklerków? Przygotowanie ciasta parzonego rozpoczynamy od podgrzania masła z wodą i dużą szczyptą soli. Następnie do roztopionych składników dodajemy stopniowo mąkę. Składniki mieszamy na wolnym ogniu do połączenia. Podczas parzenia ciasta należy uważać, żeby go nie przegrzać. Maksymalna temperatura, jaką może osiągnąć to 70 stopni. W tym procesie warto wspomóc się kuchennym termometrem. Ciasto przed ściągnięciem z palnika powinno mieć zwartą konsystencję i szklisty kolor. Na koniec przestudzone ciasto należy zmiksować z surowymi jajkami, następnie przełożyć do szprycy i wycisnąć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Jak piec eklery? Eklerki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Początkowo ciasteczka pieczemy w tych warunkach przez około 10 minut, następnie należy zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec eklerki przez kolejne 15-20 minut (na rumiany kolor). Przepis pochodzi z 505. odcinka programu "Ewa gotuje".
Czekolada dubajska to rewelacyjne połączenie Waszej ulubionej czekolady i pys...
Odsłon: 94
Czekolada dubajska to rewelacyjne połączenie Waszej ulubionej czekolady i pys...
Odsłon: 94
Składniki
Wodę wlać do garnka. Wrzucić masło. Posolić i zagotować (masło powinno się roztopić). Wsypać mąkę. Wymieszać drewnianą łyżką (temp. ciasta nie powinna przekroczyć 70 st. C). Przełożyć do miski i na chwilę odstawić. Do przestudzonego ciasta wybić po jednym jajku. Zmiksować.
Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki (średnica ok. 2 cm). Ciasto porcjami wycisnąć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec przez 10 minut w temp. 200 st. C. Po tym czasie zmniejszyć temp. do 180 st. C i piec przez 15-20 minut. Wystudzić i przekroić wzdłuż na pół. Śmietanę rozlać do 2 misek. Lekko podbić. Do jednej dodać śmietan-fix niebieski, do drugiej różowy. Posłodzić cukrem pudrem i cukrem z wanilią. Dokładnie zmiksować.
Kremami przełożyć eklerki. Udekorować cukrem pudrem.