Następny deser z parzonego ciasta. Polecam bo smaczne :)
Eklerki z masą budyniową
Składniki
- 250 ml wody
- pół kostki margaryny
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 4 duże jajka
- masa: budyń śmietankowy na 3/4 litra mleka
- 3/4 litra mleka
- pół szklanki cukru
- galaretka agrestowa lub inna
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- kostka masła prawdziwego (200 g)
- do dekoracji: 50 g czekolady gorzkiej 50 g czekolady białej
Składniki
- 250 ml wody
- pół kostki margaryny
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 4 duże jajka
- masa: budyń śmietankowy na 3/4 litra mleka
- 3/4 litra mleka
- pół szklanki cukru
- galaretka agrestowa lub inna
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- kostka masła prawdziwego (200 g)
- do dekoracji: 50 g czekolady gorzkiej 50 g czekolady białej

Etapy przygotowania
Wodę gotujemy z margaryną i solą. Do gotującej dodajemy mąkę i energicznie rozcieramy grudki. Gdy wystygnie wbijamy jajka i proszek do pieczenia, ubijamy mikserem na gładką masę. Za pomocą rękawa cukierniczego lub szprycy wyciskamy podłużne kształty, u mnie tak około 3 na 10 centymetrów. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku do 220 * na złoty kolor, ciasto musi być dobrze wypieczone, tak około 15 min. a następnie przy uchylonych drzwiczkach następne 5 min. Gdy się upieką i wystygną kroimy na połowę.

Robimy krem. Dwie szklanki mleka gotujemy z cukrem, do trzeciej wsypujemy budyń, mąkę ziemniaczaną, gotujemy budyń. do gorącego dodajemy galaretkę, dobrze mieszamy by się rozpuściła w budyniu. Zostawiamy do wystudzenia. Ucieramy z kostką masła na gładką masę. Nakładamy masę na eklerki i przykrywamy. Rozpuszczamy czekolady oddzielnie w miseczkach, płynną nakładamy do woreczka śniadaniowego, ucinamy koniuszek i dekorujemy nasze ciacha. SMACZNEGO

Przepis w Waszym wykonaniu (15)


Komentarze do przepisu (11)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 443
Placki z surowych tartych ziemniaków oraz cebuli. Kiedyś częsty gość w naszyc...
Odsłon: 170

Sałatka z pieczonym brokułem i innymi warzywami to świetna propozycja dla osó...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Przyprawy
- Czosnek
Odsłon: 2290
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 443
Placki z surowych tartych ziemniaków oraz cebuli. Kiedyś częsty gość w naszyc...
Odsłon: 170

Sałatka z pieczonym brokułem i innymi warzywami to świetna propozycja dla osó...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Przyprawy
- Czosnek
Odsłon: 2290



Składniki
- 250 ml wody
- pół kostki margaryny
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 4 duże jajka
- masa: budyń śmietankowy na 3/4 litra mleka
- 3/4 litra mleka
- pół szklanki cukru
- galaretka agrestowa lub inna
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- kostka masła prawdziwego (200 g)
- do dekoracji: 50 g czekolady gorzkiej 50 g czekolady białej
Wodę gotujemy z margaryną i solą. Do gotującej dodajemy mąkę i energicznie rozcieramy grudki. Gdy wystygnie wbijamy jajka i proszek do pieczenia, ubijamy mikserem na gładką masę. Za pomocą rękawa cukierniczego lub szprycy wyciskamy podłużne kształty, u mnie tak około 3 na 10 centymetrów. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku do 220 * na złoty kolor, ciasto musi być dobrze wypieczone, tak około 15 min. a następnie przy uchylonych drzwiczkach następne 5 min. Gdy się upieką i wystygną kroimy na połowę.
Robimy krem. Dwie szklanki mleka gotujemy z cukrem, do trzeciej wsypujemy budyń, mąkę ziemniaczaną, gotujemy budyń. do gorącego dodajemy galaretkę, dobrze mieszamy by się rozpuściła w budyniu. Zostawiamy do wystudzenia. Ucieramy z kostką masła na gładką masę. Nakładamy masę na eklerki i przykrywamy. Rozpuszczamy czekolady oddzielnie w miseczkach, płynną nakładamy do woreczka śniadaniowego, ucinamy koniuszek i dekorujemy nasze ciacha. SMACZNEGO
Wyglądają pysznie :)
Jak malowane:)))
Bardzo dziękuję :)
Zapowiadają się rewelacyjnie,z taką masą jeszcze nigdy nie robiłam:)
Eklery uwielbiam! Ekstra przepis :)