Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne ciacho na bazie białek z dodatkiem kwaskowych malin. Połączenie idealne, ciasto jest lekkie, puszyste, wilgotne i mega smaczne.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10565
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6100
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5339
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12972
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4716
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10565
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6100
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5339
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12972
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4716
Składniki
Ciasto zaczynamy od ubicia białek. Do misy miksera wlewamy białka, potrzebujemy 200 g białek czyli około 6-7 jajek. Żółtka możemy wykorzystać np: do pączków. Białka ubijamy na sztywną piankę, pod koniec dodajemy stopniowo cukier i miksujemy do uzyskania sztywnej i lśniącej piany. Następnie stopniowo dodajemy mąkę. Ja mieszałam drewnianą łyżką, ale możemy miksować dalej mikserem na wolnych obrotach. Kolejno dodajemy proszek do pieczenia, jogurt i olej. Ciasto mieszamy bardzo delikatnie, aby nie straciło puszystości. Przygotowane ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej z nich dodajemy kakao, mieszamy do połączenia się składników. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 25×12 cm wykładamy ciasto ciemne. Następnie wykładamy ciasto jasne. Wykałaczką robimy esy floresy. Na koniec wykładamy maliny. Ciasto pieczemy 45-50 minut w 180 stopniach góra dół do suchego patyczka.