Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne ciacho na bazie białek z dodatkiem kwaskowych malin. Połączenie idealne, ciasto jest lekkie, puszyste, wilgotne i mega smaczne.
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 1898
Uwielbiam połączenie szpinaku i suszonych pomidorów, które doskonale pasuje d...
Odsłon: 99
To więcej niż zwykła woda – to prawdziwy detoks w szklance! Sprawdź przepis i...
Odsłon: 53
Lekki, delikatny i puszysty omlet z twarogiem. To idealne weekendowe śniadanie!
Odsłon: 97
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 1898
Uwielbiam połączenie szpinaku i suszonych pomidorów, które doskonale pasuje d...
Odsłon: 99
To więcej niż zwykła woda – to prawdziwy detoks w szklance! Sprawdź przepis i...
Odsłon: 53
Lekki, delikatny i puszysty omlet z twarogiem. To idealne weekendowe śniadanie!
Odsłon: 97
Składniki
Ciasto zaczynamy od ubicia białek. Do misy miksera wlewamy białka, potrzebujemy 200 g białek czyli około 6-7 jajek. Żółtka możemy wykorzystać np: do pączków. Białka ubijamy na sztywną piankę, pod koniec dodajemy stopniowo cukier i miksujemy do uzyskania sztywnej i lśniącej piany. Następnie stopniowo dodajemy mąkę. Ja mieszałam drewnianą łyżką, ale możemy miksować dalej mikserem na wolnych obrotach. Kolejno dodajemy proszek do pieczenia, jogurt i olej. Ciasto mieszamy bardzo delikatnie, aby nie straciło puszystości. Przygotowane ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej z nich dodajemy kakao, mieszamy do połączenia się składników. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 25×12 cm wykładamy ciasto ciemne. Następnie wykładamy ciasto jasne. Wykałaczką robimy esy floresy. Na koniec wykładamy maliny. Ciasto pieczemy 45-50 minut w 180 stopniach góra dół do suchego patyczka.