Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, puszyste i ekspresowe w przygotowaniu ciasto, które można upiec z dowolnymi owocami. Tutaj wersja z jagodami.
Przepis dnia
Malfatti to włoskie małe kluseczki przeważnie ze szpinakiem i serem, polane s...
Odsłon: 181
Delikatna biała pizza z ziemniakami, gotowaną szynką Prosciutto cotto i pesto...
Odsłon: 101
Jesienna rozgrzewająca potrawa.
Odsłon: 220
Czyli neapolitańska mozzarella w karocy. Uwaga! bardzo syta przekąska.
Odsłon: 2165
Warzywne smakowitości. Połączenie smaku orzechów włoskich, granatu i kolendry...
Odsłon: 71
Temu smaku nie oprze się nikt, wypróbuj i przekonaj się. To wyjątkowo aromaty...
Odsłon: 38
Przepis dnia
Malfatti to włoskie małe kluseczki przeważnie ze szpinakiem i serem, polane s...
Odsłon: 181
Delikatna biała pizza z ziemniakami, gotowaną szynką Prosciutto cotto i pesto...
Odsłon: 101
Jesienna rozgrzewająca potrawa.
Odsłon: 220
Czyli neapolitańska mozzarella w karocy. Uwaga! bardzo syta przekąska.
Odsłon: 2165
Warzywne smakowitości. Połączenie smaku orzechów włoskich, granatu i kolendry...
Odsłon: 71
Temu smaku nie oprze się nikt, wypróbuj i przekonaj się. To wyjątkowo aromaty...
Odsłon: 38
Składniki
Mąkę z proszkiem przesiać. Jajka wbić do miski, dodać cukier, cukier waniliowy i łyżkę octu lub soku z cytryny. Miksować na szybkich obrotach do czasu, aż jajka zaczną bieleć. Partiami dodawać mąkę z proszkiem i miksować na wolnych obrotach. Pod koniec miksowania wlać olej. Ciasto przelać do blaszki (36x25), wierzch ciasta posypać jagodami. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (dolna grzałka) i piec ok. 50 minut do suchego patyczka. 10 minut przed końcem pieczenia przełączyć grzałkę na góra-dół, aby ciasto się zarumieniło. Upieczone ciasto wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Rady: Do ciasta można użyć dowolnych sezonowych owoców. Jeśli używacie jagód mrożonych nie należy ich wcześniej rozmrażać. Dla wzbogacenia smaku można dodać do ciasta startą skórkę z cytryny lub pomarańczy.