Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z owocami, masa budyniowa i polewa czekoladowa. Oto Fale Dunaju. Przepis stary, ale cały czas na czasie.
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7538
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2536
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7538
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2536
Składniki
Jajka ubić z cukrem na puszysta masę na największych obrotach miksera. zmniejszyć obroty do minimum. Dodać olej, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko. Gdy składniki się połączą, wylać połowę ciasta na prostokątną blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Do drugiej połowy, dodać kakao i 2 łyżki mleka. Zmiksować i wylać na jasną część ciasta. Na wierzch, wyłożyć wiśnie Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, 25-30 minut.
Przygotować krem. Odmierzyć 1/2 szklanki mleka, dodać do niego żółtko i mąkę. Dobrze wymieszać, żeby nie było grudek. Resztę mleka, zagotować z cukrem. Do gotującego mleka, wlać masę budyniową i mieszać, aż zgęstnieje. Pozostawić do wystudzenia. Można przykryć folią spożywczą, albo tak jak ja, co jakiś czas zamieszać, żeby na wierzchu nie zrobiła się skorupa. Masło zmiksować. Cały czas miksując, dodawać po łyżce masy budyniowej. Gotowy krem, wyłożyć na wystudzone ciasto i wstawić do lodówki.
Przygotować polewę. Do rondelka włożyć masło, dodać cukier i kakao. Gotować na małym gazie, cały czas mieszając. Dodać mleko. Gotować do uzyskania gładkiej polewy. Wymieszać i zestawić z kuchenki. Jeszcze chwilę mieszać i wylać na ciasto. Ciasto, wstawić ponownie do lodówki.