Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jedno z najbardziej popularnych, lubianych i dekoracyjnych ciast ze starego, pokoleniowego przepiśnika. Delikatne biszkoptowe ciasto z zatopionymi czereśniami lub jabłkami przełożone kremem budyniowym a przysłowiowa 'wisienka na torcie' to polewa czekoladowa. Zapraszam do obejrzenia filmiku krok po kroku na kanale YouTube. Znajdziesz tam wiele innych pysznych pomysłów na każdą okazję. Smacznego!
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 19589
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1049
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4361
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1056
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1238
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4244
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 19589
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1049
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4361
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1056
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1238
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4244
Składniki
CIASTO: Jeśli używasz świeżych owoców-umyj i usuń pestki. Dodaj mąkę i wymieszaj. Białka oddziel od żółtek i ubij ze szczyptą soli na puszystą sztywną pianę. Masło utrzyj z cukrem pudrem dodając po jednym żółtku. Przesianą mąkę połącz z proszkiem do pieczenia oraz cukrem waniliowym i dobrze wymieszaj. Dodawaj partiami do ciasta. Dodaj wcześniej ubitą pianą z białek i dobrze wymieszaj do połączenia. Podziel na dwie równe części. Jasne ciasto przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wym. 25x36cm i wyrównaj. Do drugiej części ciasta dodaj kakao oraz 2 łyżki wody. Połącz i wyłóż na jasne ciasto. Wyrównaj. Wysyp owoce i lekko powciskaj łyżką. Włóż do nagrzanego piekarnika do 180°C i piecz około 40 minut do tzw. suchego patyczka. Studź na kracie.
KREM: Z 500ml mleka oddlej 200. Większą część zagotuj. Do pozostałego dodaj cukry, mąki oraz żółtka. Dobrze wymieszaj. Wlej do gotującego się mleka i gotuj na małym ogniu do konsystencji gęstego budyniu. Przykryj folią stretch i odstaw do całkowitego wystudzenia. Do wystudzonego budyniu dodawaj po łyżce masła i miksuj na niskich obradach do uzyskania gładkiego kremu (ok. 10min). Krem wyłóż na ciasto.
Kremówkę podgrzej, nie dopuść do zagotowania. Zalej nią czekoladę i mieszaj do połączenia. Lekko przestudzoną polewę wylej na ciasto. Wyrównaj. Włóż do lodówki. Najlepiej na całą noc. Smacznego!