Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto fale Dunaju, które jest łatwe w przygotowaniu, można upiec z dowolnymi owocami wiśniami, jabłkami czy gruszkami. Mnie najbardziej smakuje z gruszkami i taki właśnie przepis chcę przedstawić Jest to ciasto ucierane, jasne i z dodatkiem kakao, gruszki, krem oraz polewa czekoladowa.
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 3164
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29335
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 164
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18734
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 749
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 3164
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29335
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 164
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18734
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 749
Składniki
Żółtka oddzielić od białek. Miękką margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać i podzielić na dwie części.
Blachę o wymiarach 26 x35 wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć 1 część ciasta, do drugiej dodaj kakao, wymieszać, wyłożyć na jasne ciasto.
Gruszki obrać usunąć gniazda nasienne, pokroić na ósemki, ułożyć na ciasto. Piecz około 45 minut lub do suchego patyczka w temperaturze 180 st.
Z 0,5 litra mleka odlać 0, 5 szklanki mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Obie mąki rozmieszać w pozostałym mleku, dodać do gotującego się mleka , ugotować budyń. Przykryć folią spożywczą zostawić do wystygnięcia.
Miękkie masło utrzeć na puszystą masę dodać po łyżce zimnego budyniu, utrzeć puszysty krem dodać kilka kropli olejku waniliowego. Krem wyłożyć na wystudzone ciasto.
W rondelku podgrzać śmietanę i czekoladę do całkowitego rozpuszczenia. Chwilę ostudzić , polać polewą ciasto, wierzch posypać kolorową posypką do ciasta. Wstawić do lodówki.