Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto fale Dunaju, które jest łatwe w przygotowaniu, można upiec z dowolnymi owocami wiśniami, jabłkami czy gruszkami. Mnie najbardziej smakuje z gruszkami i taki właśnie przepis chcę przedstawić Jest to ciasto ucierane, jasne i z dodatkiem kakao, gruszki, krem oraz polewa czekoladowa.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5658
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 949
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 245
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 34709
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 100
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5658
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 949
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 245
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 34709
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 100
Składniki
Żółtka oddzielić od białek. Miękką margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać i podzielić na dwie części.
Blachę o wymiarach 26 x35 wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć 1 część ciasta, do drugiej dodaj kakao, wymieszać, wyłożyć na jasne ciasto.
Gruszki obrać usunąć gniazda nasienne, pokroić na ósemki, ułożyć na ciasto. Piecz około 45 minut lub do suchego patyczka w temperaturze 180 st.
Z 0,5 litra mleka odlać 0, 5 szklanki mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Obie mąki rozmieszać w pozostałym mleku, dodać do gotującego się mleka , ugotować budyń. Przykryć folią spożywczą zostawić do wystygnięcia.
Miękkie masło utrzeć na puszystą masę dodać po łyżce zimnego budyniu, utrzeć puszysty krem dodać kilka kropli olejku waniliowego. Krem wyłożyć na wystudzone ciasto.
W rondelku podgrzać śmietanę i czekoladę do całkowitego rozpuszczenia. Chwilę ostudzić , polać polewą ciasto, wierzch posypać kolorową posypką do ciasta. Wstawić do lodówki.