Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moja wersja z wiśniową galaretką ;)
Przepis na wyraziste mielone z łopatki wieprzowej z dodatkiem pikantnego sala...
Odsłon: 2945
Przepis na wyraziste mielone z łopatki wieprzowej z dodatkiem pikantnego sala...
Odsłon: 2945
Składniki
Masło ucieramy z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym na gładką masę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek. Do masła dodajemy po jednym żółtku a następnie mąkę(mieszamy mikserem, gdyż ciasto będzie dość gęste). Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta, pierwsze 2 łyżki piany można wymieszać mikserem, resztę delikatnie łyżką. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią połowę ciasta. Do drugiej połowy dodajemy kakao i kilka kropel olejku rumowego. Na jasną część ciasta wylewamy kakaowe, lekko je wklepując w głąb masy. Na sam wierzch wykładamy i wciskamy w ciasto dokładnie odsączone (najlepiej w ręcznikach papierowych) wiśnie z kompotu, ok.15 sztuk (kompot dodamy do galaretki). Ciasto pieczemy około 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Ciasto gdy się upiecze zostawiamy do wystygnięcia.
Galaretka: Do rondelka wlewamy 2 szklanki kompotu z wiśni (jeśli mamy mniej kompotu to dolewamy wody), zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretkę wiśniową. Rozpuszczoną, odstawiamy w zimne miejsce. Gdy galaretka zacznie tężeć a ciasto będzie już całkiem ostudzone to wykładamy na ciasto resztę wiśni i zalewamy je galaretką.( gdy ciasto będzie choć trochę letnie to nie wylewajmy na nie galaretki bo się wchłonie)
Krem: Do rondelka wlewamy 1,5 szklanki mleka, wsypujemy cukry i zagotowujemy. Do miseczki wlewamy pół szklanki mleka, wsypujemy mąki i dokładnie mieszamy, by nie było grudek. Gdy mleko się zagotuje, wlewamy do niego mleko z mąką i mieszamy. Gdy budyń się zagotuje, odstawiamy go w chłodne miejsce do wystygnięcia. Budyń należy często mieszać, by nie zrobił się kożuch. Margarynę ucieramy i powoli dodajemy do niej po łyżce budyniu, by krem się nie zważył.
Gdy galaretka na cieście stężeje, wykładamy na nią krem i wstawiamy w chłodne miejsce. Polewa: W rondelku roztapiamy margarynę, dodajemy cukier puder, kakao oraz łyżkę wody i mieszamy do zgęstnienia. Ciasto dekorujemy polewą kakaową. Fale dunaju powinny stać w chłodnym miejscu. Smacznego! :)