Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pulchne ciasto bez dodatku jajek, skrywające w sobie kawałki śliwek. Błyskawiczne i bardzo proste w przygotowaniu! Zwieńczone lekkim kremem na bazie budyniu i śmietanki, oblane czekoladą. Do przygotowania również w wersji wegańskiej.
Świetna do grilla lub do pracy
Odsłon: 145
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 71
To przepis na wyjątkowe krokiety wiosenne. Wystarczą ci ugotowane placki i fa...
Odsłon: 204
Świetna do grilla lub do pracy
Odsłon: 145
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 71
To przepis na wyjątkowe krokiety wiosenne. Wystarczą ci ugotowane placki i fa...
Odsłon: 204
Składniki
Mleko cukier i olej mieszamy w misce do połączenia się składników. Mąkę przesiewamy wraz z sodą i stopniowo dodajemy do ciasta cały czas mieszając (rózgą lub mikserem na najmniejszych obrotach). Ciasto dzielimy na dwie części po 1/3 i 2/3. Do większej dodajemy ekstrakt, do mniejszej dodajemy kakao. Dużą tortownicę smarujemy margaryną, spód posypujemy bułka tartą. Zaczynały od wyłożenia jasnego ciasta, nie musi być ono idealnie wygładzone, na nie nakładamy ciasto ciemne. Śliwki podzielone na ćwiartki układamy na cieście ciemnym. Piekarnik nagrzewamy do 190 - 200 stopni i pieczemy ciasto przez 25-30 minut, dla pewności sprawdzamy patyczkiem. Przed nałożeniem kremu całkowicie studzimy.
Z mleka, proszku budyniowego i cukru gotujemy budyń, odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Kremówkę dobrze schładzamy, ubijamy a następnie dodajemy po łyżce budyniu ( ja zawsze przed dodaniem go chwilę miksuję). Żelatynę rozpuszczamy - dodajemy do kremu, a następnie wykładamy na schłodzone ciasto. Ja wierzch ciasta po lekkim stężeniu żelatyny przeciągnęłam kilka razy widelcem, a następnie skropiłam polewą (w jej roli śmiało możecie użyć rozpuszczonej czekolady). Ciasto wstawiamy do lodówki przynajmniej na dwie godziny.