Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zasmażana młoda kapusta z dodatkiem hiszpańskiej kiełbasy i wędzonej papryki....
Odsłon: 216
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 350
Zasmażana młoda kapusta z dodatkiem hiszpańskiej kiełbasy i wędzonej papryki....
Odsłon: 216
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 350
Składniki
Przygotować rozczyn. Do miski rozkruszyć drożdże, wlać letnie mleko oraz cukier. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut. Masło rozpuścić i przestudzić. Do wyrośniętego rozczynu dodać jajko, łyżkę wódki, przestudzone masło oraz mąkę. Ciasto wyrobić do czasu, aż ciasto zacznie odchodzić od rąk. (w razie konieczności podsypać niewielką ilością mąki.). Wyrobione ciasto odłożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Ciasto rozwałkować na prostokąt na grubość ok 3 mm. Pociąć na długie pasy wzdłuż całego ciasta, a następnie na mniejsze prostokąty. Na każdym kawałku zrobić nacięcie nożem. jeden bok ciasta przeplatamy przez środek ciasta. Patrz film poniżej. Smażyć na rozgrzanym głębokim oleju na złoty kolor z każdej strony na średnim ogniu. Gotowe wyłożyć na ręczniki papierowe. Posypać cukrem pudrem. Smacznego!