Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste faworki z ciasta drożdżowego, upieczone w piekarniku. Lżejsza wersja karnawałowego wypieku, która z pewnością przypadnie do gustu Tobie i Twoim bliskim. Robi się je bardzo prosto. Jedyny minus to długi czas oczekiwania na wyrośnięcie ciasta.
Składniki
Drożdże kruszymy do miski, dodajemy cukier, trzy łyżki mąki. Składniki zalewamy ciepłym mlekiem. Całość mieszamy. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut do wyrośnięcia (zaczyn powinien podwoić swoją objętość).
Pozostałą część mąki przesiewamy do miski, dorzucamy żółtka, wsypujemy cukier waniliowy, dodajemy wyrośnięty zaczyn. Zagniatamy ciasto. W trakcie wyrabiania do ciasta dodajemy rozpuszczone masło. Ciasto drożdżowe na faworki wyrabiamy przez około 20 minut (powinno być mocno napowietrzone i odchodzić od miski i dłoni).
Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wyciągamy z miski na stolnicę oprószoną mąką. Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na prostokątny, cienki placek. Wycinamy cienkie paseczki o długości około 8 cm i szerokości 3 cm. Na każdym pasku robimy nacięcie na 2 cm. Przez nacięty otwór przewlekamy jeden koniec ciasta.
Wycięte faworki układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia z małymi odstępami. Smarujemy rozbełtanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (grzałka góra-dół) na około 15 minut.
Upieczone faworki studzimy, oprószamy cukrem pudrem.