Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Filutek to rozpływające się w ustach ciasto nawiązujące do klasycznego deseru tiramisu. Aromatyczny syrop kawowy i rozpływający się w ustach krem mascarpone tworzą wyjątkowe połączenie smakowe.
Wymiary formy: 20x20 cm
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 4174
Proponujemy dzisiaj wiejskie pierogi naszej babci Zosi. Prosty farsz z mięsa...
Odsłon: 672
dziś zapraszam Was na niezawodne i pyszne ciasto kokosowe Rafaello bez piecze...
Odsłon: 17384
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 3248
Sezon jabłkowy w pełni. Szkoda nie zrobić smacznego, domowego musu który jest...
Odsłon: 212
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 4174
Proponujemy dzisiaj wiejskie pierogi naszej babci Zosi. Prosty farsz z mięsa...
Odsłon: 672
dziś zapraszam Was na niezawodne i pyszne ciasto kokosowe Rafaello bez piecze...
Odsłon: 17384
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 3248
Sezon jabłkowy w pełni. Szkoda nie zrobić smacznego, domowego musu który jest...
Odsłon: 212
Składniki
Przygotuj ciasto. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywno, pod koniec dodając połowę cukru i tworząc błyszczącą pianę. Odstaw.
W osobnej misce utrzyj żółtka z pozostałym cukrem i solą do połączenia, przez 3-5 minut. Dodaj wodę i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj do połączenia.
Do masy żółtek dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wmieszaj suche składniki, a następnie dodawaj białka w trzech partiach, dokładnie mieszając po każdej z nich.
Ciasto przelej do formy o wymiarach 20x20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 20-25 minut lub do suchego patyczka.
Wyjmij i odstaw do przestudzenia, a następnie przedziel na dwa blaty.
Przygotuj syrop. W miseczce wymieszaj wodę, cukier i kawę. Na koniec dodaj alkohol.
Przygotuj krem. W misce ubij śmietankę, serek mascarpone i wanilię do uzyskania gładkiej konsystencji.
Na końcu wmieszaj cukier puder i ubijaj aż powstaną miękkie szczyty.
Złóż ciasto. Oba blaty dobrze nasącz syropem.
Jeden z blatów włóż z powrotem do formy. Rozsmaruj ok. 2/3 kremu i przykryj je drugim blatem. Na wierzchu rozłóż pozostały krem.
Ciasto Filutek posyp kakao. Podawaj na zimno, po schłodzeniu w lodówce przez ok. 2-3 godziny.