Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Filutek to rozpływające się w ustach ciasto nawiązujące do klasycznego deseru tiramisu. Aromatyczny syrop kawowy i rozpływający się w ustach krem mascarpone tworzą wyjątkowe połączenie smakowe.
Wymiary formy: 20x20 cm
Ten wspaniały chlebek pojawił się w moim menu juz pięć lat temu. Na moim kana...
Odsłon: 9255
Kurczak tikka masala to znane i lubiane danie kuchni azjatyckiej. Mięso podan...
Odsłon: 2908
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 1201
Delikatny schab w aromatycznym sosie , idealny na obiad.
Odsłon: 241
Ten wspaniały chlebek pojawił się w moim menu juz pięć lat temu. Na moim kana...
Odsłon: 9255
Kurczak tikka masala to znane i lubiane danie kuchni azjatyckiej. Mięso podan...
Odsłon: 2908
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 1201
Delikatny schab w aromatycznym sosie , idealny na obiad.
Odsłon: 241
Składniki
Przygotuj ciasto. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywno, pod koniec dodając połowę cukru i tworząc błyszczącą pianę. Odstaw.
W osobnej misce utrzyj żółtka z pozostałym cukrem i solą do połączenia, przez 3-5 minut. Dodaj wodę i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj do połączenia.
Do masy żółtek dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wmieszaj suche składniki, a następnie dodawaj białka w trzech partiach, dokładnie mieszając po każdej z nich.
Ciasto przelej do formy o wymiarach 20x20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 20-25 minut lub do suchego patyczka.
Wyjmij i odstaw do przestudzenia, a następnie przedziel na dwa blaty.
Przygotuj syrop. W miseczce wymieszaj wodę, cukier i kawę. Na koniec dodaj alkohol.
Przygotuj krem. W misce ubij śmietankę, serek mascarpone i wanilię do uzyskania gładkiej konsystencji.
Na końcu wmieszaj cukier puder i ubijaj aż powstaną miękkie szczyty.
Złóż ciasto. Oba blaty dobrze nasącz syropem.
Jeden z blatów włóż z powrotem do formy. Rozsmaruj ok. 2/3 kremu i przykryj je drugim blatem. Na wierzchu rozłóż pozostały krem.
Ciasto Filutek posyp kakao. Podawaj na zimno, po schłodzeniu w lodówce przez ok. 2-3 godziny.