Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Filutek to rozpływające się w ustach ciasto nawiązujące do klasycznego deseru tiramisu. Aromatyczny syrop kawowy i rozpływający się w ustach krem mascarpone tworzą wyjątkowe połączenie smakowe.
Wymiary formy: 20x20 cm
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 368
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 53
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 107
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 159
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17150
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 368
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 53
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 107
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 159
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17150
Składniki
Przygotuj ciasto. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywno, pod koniec dodając połowę cukru i tworząc błyszczącą pianę. Odstaw.
W osobnej misce utrzyj żółtka z pozostałym cukrem i solą do połączenia, przez 3-5 minut. Dodaj wodę i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj do połączenia.
Do masy żółtek dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wmieszaj suche składniki, a następnie dodawaj białka w trzech partiach, dokładnie mieszając po każdej z nich.
Ciasto przelej do formy o wymiarach 20x20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 20-25 minut lub do suchego patyczka.
Wyjmij i odstaw do przestudzenia, a następnie przedziel na dwa blaty.
Przygotuj syrop. W miseczce wymieszaj wodę, cukier i kawę. Na koniec dodaj alkohol.
Przygotuj krem. W misce ubij śmietankę, serek mascarpone i wanilię do uzyskania gładkiej konsystencji.
Na końcu wmieszaj cukier puder i ubijaj aż powstaną miękkie szczyty.
Złóż ciasto. Oba blaty dobrze nasącz syropem.
Jeden z blatów włóż z powrotem do formy. Rozsmaruj ok. 2/3 kremu i przykryj je drugim blatem. Na wierzchu rozłóż pozostały krem.
Ciasto Filutek posyp kakao. Podawaj na zimno, po schłodzeniu w lodówce przez ok. 2-3 godziny.