Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zawsze robiąc ciasto drożdżowe z owocami miałam wrażenie że ich jest zbyt mało. Ostatnio wpadłam na pomysł żeby świeże, mielone owoce czarnej porzeczki dodać do gniecionego ciasta. Uzyskałam ciekawy, owocowy smak i śliczny, fioletowy kolor :)
Wspaniałe połączenia orzeźwiających truskawek i słodkiej, rozpływającej się w...
Odsłon: 6066
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 1750
Świetna do grilla lub do pracy
Odsłon: 22
Wspaniałe połączenia orzeźwiających truskawek i słodkiej, rozpływającej się w...
Odsłon: 6066
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 1750
Świetna do grilla lub do pracy
Odsłon: 22
Składniki
Do miski pokruszyć drożdże, posypać łyżką cukru, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji.
Czarną porzeczkę zmiksować blenderem, wymieszać z mlekiem, wlać do drożdży.
Dodać cukier, jajko, rozpuszczone masło i mąkę, wyrobić jednolite w kolorze ciasto.
Wyłożyć do foremki o wymiarach 22x9 cm (mierzone po dnie), wyrównać. Posypać całą porzeczką i kruszonką, odstawić do wyrośnięcia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 35 min.
kruszonka: Do miski wsypać mąkę, cukier, dodać miękkie masło, ręką zagnieść kruszonkę.