Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny i zdrowy piernik
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 84952
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2255
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9815
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3602
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6919
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 84952
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2255
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9815
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3602
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6919
Składniki
Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce z małymi oczkami. Jajka zmiksuj w całości do uzyskania puszystej konsystencji, dodaj miód, mąkę oraz mleko, przyprawy i kakao, i ciągle miksuj. Kiedy powstanie gładka masa, dodaj proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i marchewkę, i wymieszaj. Ciasto przelej do formy „keksówki” wyłożonej papierem do pieczenia lub użyj formy silikonowej. Nagrzej piekarnik do 160 stopni i piecz przez około 45 minut. W tym czasie przygotuj zdrową polewę. W rondelku podgrzej lekko olej, dodaj ksylitol i karob oraz 2 łyżki wody. Mieszaj, aż składniki się połączą. Jeżeli to nie nastąpi, dodaj więcej wody i dodawaj ją, aż do osiągnięcia jednolitej konsystencji. Gotowy pienik polej ciepłą polewą czekoladową.