Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny fit tort bezowy zamiast cukru cukier zastępujemy erytrytolem:) Zamiast sosu malinowego można zrobić sos z truskawek,mango lub innych owoców.
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2544
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 3075
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102028
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6409
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2544
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 3075
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102028
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6409
Składniki
Beza: Białka jaj starannie oddzielamy od żółtek (nie może się przedostać do białek nawet najmniejsza część żółtka),najlepiej do suchego i czystego naczynia. Ubijamy je na sztywną pianę. Następnie stopniowo, dalej ubijając, dodajemy erytrol.
Na koniec łyżkę octu i mąki. Ubijamy jeszcze przez około minutę. Konsystencja powinna być sztywna by dało się uformować z niej okrągły, wysoki kształt.
Na papierze do pieczenia lub silikonowej podkładce okrągły kształt z wgłębieniem w środku – to miejsce na krem i sos.
Piekarnik nagrzewamy do 130º C i pieczemy bezę przez pół godziny góra/dół. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 100º C i suszymy w piekarniku jeszcze przez ok. 1,5 godziny.
Upieczoną bezę odstawiamy do ostygnięcia . Mimo niskiej temperatury pieczenia, beza z erytrytolu nigdy nie będzie tak biała jak ta z cukru,ponieważ w trakcie pieczenia erytrytol ciemnieje co jest jak najbardziej normalne.
Krem: Krem z mleka kokosowego ubijamy mikserem,dodajemy pokrojoną laskę wanilii i erytrytol (lub inny słodzik, cukier,miód). Krem jak i sos polecam wyłożyć na bezę tuż przed podaniem, żeby nie namokła.
Sos: W małym garnuszku rozpuszczamy erytrytol (lub inny słodzik, cukier,miód) z sokiem z połowy cytryny. Kiedy pojawią się bąbelki dodajemy maliny lub inne owoce. Gotujemy na małym ogniu aż owoce się rozgotowują. Sos można zmiksować i przetrzeć przez sitko,lecz nie jest to obowiązkowe:):):)
Bezę wykładamy kremem polewamy sosem i opcjonalnie ozdabiamy owocami. Smacznego!<3:)