Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Francuska sałatka"
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 91
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 91
Składniki
Ziemniaki wyszoruj starannie, wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj w mundurkach do miękkości. Po odlaniu i przestudzeniu obierz, pokrój na mniejsze kawałki.
Ciasto francuskie rozwiń (jeśli używasz mrożonego, musisz je wcześniej rozmrozić), podziel na 4 prostokątne placki. Z każdej strony każdego placka odkrój wąskie paski ciasta. Za pomocą rozkłóconego jajka naklej je na prostokątne placki tak, by tworzyły ranty.
Tak przygotowane kawałki ciasta ułóż na pokrytej pergaminem blasze i wstaw do piekarnika. Piecz w 200 st na złoty kolor (15 min).
Boczek pokrój w kosteczkę. Wrzuć na rozgrzaną patelnię, wysmaż chrupiące skwarki. Przebież i opłucz starannie liście sałaty, rukoli oraz roszponki. Osusz je.
W misce wymieszaj musztardę, ocet i oliwę. Powstały sos dopraw solą oraz pieprzem. Do wystudzonych korpusów z ciasta francuskiego rozłóż sałatę, roszponkę, rukolę i ziemniaki. Polej sosem. Posyp skwarkami oraz garścią posiekanych orzechów.
Czas ok. 30 min; porcja – 720 kcal, cena 4,10 zł.
Gotowe ciasto francuskie możesz też pokroić na kwadraty i wyłożyć nim małe żaroodporne kokilki. Do każdej włóż plasterek szynki i wbij jedno jajko. Wierzch posyp startym serem. Zapiekaj ok. 20 min w temp. 180 st.Źródło: Świat kobiety