Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Francuska tarta z morelami to bardzo, bardzo smaczne ciasto na wszystkie okazje. Spód z kruchego ciasta, na to dojrzałe morele i polewa jogurtowo-jajeczna, która smakuje jak serniczek.
Obiecuje Ci, że po przygotowaniu w domu tego kapslona zrezygnujesz z tych na...
Odsłon: 1097
Od pewnego czasu kwitnie moda na dubajskie słodycze z pastą pistacjową na baz...
Odsłon: 5804
Ten przepis na kaczkę z frytkownicy beztłuszczowej pozwala przyrządzić wykwin...
Odsłon: 1132
Bigos można przygotować w wersji „na bogato”, poświęcając mu nawet kilka godz...
Odsłon: 1195
Obiecuje Ci, że po przygotowaniu w domu tego kapslona zrezygnujesz z tych na...
Odsłon: 1097
Od pewnego czasu kwitnie moda na dubajskie słodycze z pastą pistacjową na baz...
Odsłon: 5804
Ten przepis na kaczkę z frytkownicy beztłuszczowej pozwala przyrządzić wykwin...
Odsłon: 1132
Bigos można przygotować w wersji „na bogato”, poświęcając mu nawet kilka godz...
Odsłon: 1195
Składniki
Składniki na ciasto szybko zagnieść na kruche ciasto. Ja najpierw robię to mikserem. Na koniec szybko zagniatam rękami i formuję kulę. Trochę ją spłaszczam, pakuję w folię spożywczą i daję do lodówki na przynajmniej pół godziny.
Następnie ciasto rozwałkowuję między dwoma kawałkami folii spożywczej i wykładam nim foremkę. Ciasto nakłuwam widelcem i posypuję płatkami migdałów, około 1,5 dużej łyżki płatków.
Morele myję i kroję na połówki.Usuwam pestki i układam owoce na cieście według upodobania. Z reguły najpierw jedną na środku, żeby go sobie zaznaczyć. Następnie pozostałe dookoła.
Do kubka miksera wlewam jajka, jogurt i wsypuję cukier. Mieszam krótko widelcem, tylko tak, żeby składniki się połączyły. Teraz można dodać trochę lawendy, albo świeżej wanilii. Polewam ostrożnie po owocach. Posypuję płatkami migdałowymi i wstawiam do nagrzanego piekarnika 180 stopni, na okolo 45-50 minut, aż tarta się zezłoci. Wyjąć, ostudzić. Podawać z waniliowymi lodami lub bitą śmietaną.