Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie francuskie przekąski tym razem zaserwowane na słodko, w pysznym duecie z ogródkowych jabłuszek i bananów . Ciastka robi się naprawdę w błyskawicznym tempie. A ambicje do zrobienia ciasta francuskiego własnoręcznie? Nadal są... :)
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2076
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam wspaniały pasztet z pieczonej kaczki z d...
Odsłon: 3305
Żeby relish z cukinii ładnie wyglądał w słoikach i na talerzu, najlepiej będz...
Odsłon: 2436
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2076
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam wspaniały pasztet z pieczonej kaczki z d...
Odsłon: 3305
Żeby relish z cukinii ładnie wyglądał w słoikach i na talerzu, najlepiej będz...
Odsłon: 2436
Składniki
Jabłka obieramy i wykrawamy z nich gniazda nasienne, a nastęnie kroimy je na drobną kostkę. Banany obieramy i również kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim owoce ok 15 minut. Doprawiamy do smaku cukrem, cukrem waniliowym i sokiem z cytryny. Dokładnie studzimy.
Piekarnik nagrzewamy do 200*C. Ciasto francuskie dzielimy na 6 części (z 2 opakowań powinno nam wyjść 12 ciastek), na każdy powstały kwadracik nakładamy po sporej łyżce owocowego farszu. Jajko roztrzepujemy w misce i smarujemy nim dokładnie brzegi ciastek (jest to konieczne, aby ciasto się dobrze skleiło).
Ciastka formujemy w prostokąty i widelcem dociskamy ich brzegi, a następnie smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy cukrem z cynamonem. Każde ciastko lekko nacinamy z wierzchu w 4 - 5 miejsach. Pieczemy ok 20 minut (pierwsze 15 minut grzałka góra/dół, ostatnie 5 minut termoobieg).
zdj
zdj