Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto francuskie można za każdym razem przygotować inaczej, dodając do niego różne owoce czy nadzienia. Ja dziś postawiłam na budyń w połączeniu ze śliwkami. O tej porze roku użyłam śliwek mrożonych, bo świeżych już w sadzie nie ma. Ciastka wyszły bardzo smaczne, do kawy idealne.
Zdecydowanie jeden z najlepszych wypieków chleba jaki udało mi się stworzyć....
Odsłon: 68
Polecam.
Odsłon: 313
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 107
Zdecydowanie jeden z najlepszych wypieków chleba jaki udało mi się stworzyć....
Odsłon: 68
Polecam.
Odsłon: 313
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 107
Składniki
Przygotowanie ciastek rozpoczęłam od rozmrożenia i odsączenia śliwek. Następnie gdy śliwki były już rozmrożone, zajęłam się ugotowaniem budyniu. Jedną szklankę mleka zagotowałam, a w pozostałym mleku rozmieszałam proszek budyniowy i cukier i przelałam na gotujące się mleko. Budyń gotowałam ciągle mieszając, aż zgęstniał. Budyń na chwilę odstawiłam. Ciasto francuskie rozwinęłam i pokroiłam je na ok. 14 równych kwadratów. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyłam papierem do pieczenia i ułożyłam na niej pokrojone ciasto, zachowując nieduże odstępy. Na każdym kwadracie ciasta na środku nakładałam po łyżce gorącego budyniu oraz połówkę śliwki. Tak przygotowane ciastka wstawiłam do zimnego piekarnika i piekłam je 20 minut w temp. 200 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu ciastka przełożyłam na metalową kratkę i pozostawiłam je do wystygnięcia. Przed podaniem ciastka oprószyłam cukrem pudrem.