Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiące koszyczki z ciasta francuskiego z nadzieniem budyniowo - jabłkowym.
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 388
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 1841
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 78
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 88
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 388
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 1841
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 78
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 88
Składniki
Budyń mieszamy z 2 łyżkami cukru pudru i 150 ml mleka. Resztę mleka zagotowujemy Wlewamy budyń i gotujemy ok. 2 minuty ciągle mieszając. Studzimy. Ciasto francuskie rozwałkowujemy , podsypując mąką. Kroimy na 12 prostokątów. Ciastem wyklejamy foremki muffinkowe ( u mnie jak zawsze silikonowe ) , lekko dociskamy , nakłuwamy. Każdą porcję przykrywamy pergaminem i obciążamy suszonym grochem. Wkładamy do nagrzanego do 190 C piekarnika na ok. 8-10 minut. Jabłka myjemy. Kroimy na cwiartki , a potem na plasterki. Ciastka wyciągamy z piekarnika i usuwamy pergamin z grochem. Napełniamy masą budyniową. Na wierzch wkładamy plastry jabłek. Ciasto smarujemy żółtkiem. Ponownie wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut. Pieczemy do uzyskania złotego koloru. Wyciągamy i zajadamy! Możemy dodatkowo pokropic miodem i oprószyc cukrem pudrem!