Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiące koszyczki z ciasta francuskiego z nadzieniem budyniowo - jabłkowym.
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23018
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 922
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104816
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 400
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23018
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 922
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104816
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 400
Składniki
Budyń mieszamy z 2 łyżkami cukru pudru i 150 ml mleka. Resztę mleka zagotowujemy Wlewamy budyń i gotujemy ok. 2 minuty ciągle mieszając. Studzimy. Ciasto francuskie rozwałkowujemy , podsypując mąką. Kroimy na 12 prostokątów. Ciastem wyklejamy foremki muffinkowe ( u mnie jak zawsze silikonowe ) , lekko dociskamy , nakłuwamy. Każdą porcję przykrywamy pergaminem i obciążamy suszonym grochem. Wkładamy do nagrzanego do 190 C piekarnika na ok. 8-10 minut. Jabłka myjemy. Kroimy na cwiartki , a potem na plasterki. Ciastka wyciągamy z piekarnika i usuwamy pergamin z grochem. Napełniamy masą budyniową. Na wierzch wkładamy plastry jabłek. Ciasto smarujemy żółtkiem. Ponownie wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut. Pieczemy do uzyskania złotego koloru. Wyciągamy i zajadamy! Możemy dodatkowo pokropic miodem i oprószyc cukrem pudrem!