Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Serniki na zimno z sezonowymi owocami lubi chyba każdy. Ten z galaretkami jest świetną opcją na letnie desery. Dzięki temu, że jest bajecznie kolorowy idealnie sprawdzi się na przyjęciu dla dzieci.
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 169
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 1002
Przepis na uniwersalne mięso, które można zjeść na zimno – do pieczywa, bądź...
Odsłon: 219
Sałatka wigilijna która od bardzo wielu lat jest obowiązkowa na naszym wigili...
Odsłon: 15055
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 169
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 1002
Przepis na uniwersalne mięso, które można zjeść na zimno – do pieczywa, bądź...
Odsłon: 219
Sałatka wigilijna która od bardzo wielu lat jest obowiązkowa na naszym wigili...
Odsłon: 15055
Składniki
Wszystkie galaretki rozpuścić w 3/4 szklanki wody przelać do pojemników, wystudzić i pozostawić w lodówce do całkowitego stężenia.
Truskawki zblendować z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody i pozostawić do wystudzenia. Połączyć z musem truskawkowym. Pozostawić do lekkiego stężenia.
Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami. Galaretki pokroić w kostkę. 500 g truskawek umyć, pozbawić szypułek i (ewentualnie) pokroić na mniejsze kawałki. Ser zmiksować z cukrem pudrem i kremówką. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody i wystudzić. Ser podzielić na dwie równe porcje. Do jednej dodać 1/2 przygotowanej żelatyny. Zmiksować. Masę serową wymieszać z truskawkami i przełożyć na biszkopty. Wyrównać i kilka razy uderzyć formą o blat, aby sernik równomiernie się rozłożył. Wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Na stężałą masę serową wylać warstwę truskawkową. Ponownie wstawić do lodówki do stężenia. Pozostałą porcję sera zmiksować z pozostałą żelatyną, dodać pokrojone galaretki i delikatnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy i wyrównać. Wstawić do stężenia. Gotowy sernik udekorować truskawkami, posiekaną czekoladą oraz ubitą z cukrem pudrem kremówką.