Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Galaretkowiec z truskawkami to puszysty biszkopt posmarowany jogurtem i z dużą ilością owoców zatopionych w galaretce.
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 133
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 124
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 231
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 133
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 124
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 231
Składniki
Przygotuj ciasto. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Odstaw.
W miarce wymieszaj mleko z olejem rzepakowym.
W osobnej misce ubij jajka z cukrem do uzyskania jasnej i puszystej masy, przez 5-7 minut. Powoli dodawaj mieszankę oleju i mleka. Ubijaj przez kolejne 15 sekund.
Przy niskiej prędkości miksera dodawaj mieszankę mąki w trzech partiach, do uzyskania gładkiego ciasta.
Przelej ciasto do formy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez ok. 20 minut lub do suchego patyczka.
Wyjmij i ostudź, a następnie włóż ponownie do tortownicy.
Przygotuj warstwę jogurtową. Żelatynę rozprowadź w wodzie i pozostaw do napęcznienia.
Jogurt grecki utrzyj w misce i wymieszaj z podgrzaną lekko żelatynę.
Masę rozsmaruj na zimnym już biszkopcie i wstaw do lodówki.
Przygotuj galaretkę. Galaretki wymieszaj z wodą i odstaw.
Truskawki oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Włóż je do galaretki i wymieszaj.
Co jakiś czas mieszaj galaretką, podnosząc owoce do góry. Kiedy galaretka będzie już powoli tężała, wylej ją na warstwę jogurtową.
Galaretkowiec z truskawkami wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny. Podawaj na zimno.