Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Galaretkowiec z truskawkami to puszysty biszkopt posmarowany jogurtem i z dużą ilością owoców zatopionych w galaretce.
Pieczone buraczki z dodatkiem przyprawy za;atar i pieczona z kuminem i papryk...
Odsłon: 2499
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 469
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 1462
Sałatka letnia z pomidorów i cytrusów z malinami i morelami.
Odsłon: 779
Pieczone buraczki z dodatkiem przyprawy za;atar i pieczona z kuminem i papryk...
Odsłon: 2499
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 469
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 1462
Sałatka letnia z pomidorów i cytrusów z malinami i morelami.
Odsłon: 779
Składniki
Przygotuj ciasto. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Odstaw.
W miarce wymieszaj mleko z olejem rzepakowym.
W osobnej misce ubij jajka z cukrem do uzyskania jasnej i puszystej masy, przez 5-7 minut. Powoli dodawaj mieszankę oleju i mleka. Ubijaj przez kolejne 15 sekund.
Przy niskiej prędkości miksera dodawaj mieszankę mąki w trzech partiach, do uzyskania gładkiego ciasta.
Przelej ciasto do formy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez ok. 20 minut lub do suchego patyczka.
Wyjmij i ostudź, a następnie włóż ponownie do tortownicy.
Przygotuj warstwę jogurtową. Żelatynę rozprowadź w wodzie i pozostaw do napęcznienia.
Jogurt grecki utrzyj w misce i wymieszaj z podgrzaną lekko żelatynę.
Masę rozsmaruj na zimnym już biszkopcie i wstaw do lodówki.
Przygotuj galaretkę. Galaretki wymieszaj z wodą i odstaw.
Truskawki oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Włóż je do galaretki i wymieszaj.
Co jakiś czas mieszaj galaretką, podnosząc owoce do góry. Kiedy galaretka będzie już powoli tężała, wylej ją na warstwę jogurtową.
Galaretkowiec z truskawkami wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny. Podawaj na zimno.