Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty przepis na tradycyjne francuskie ciasto z masą migdałową podawane w Święto Trzech Króli.
Ten sernik jest lekki puszysty i znika bardzo szybko :)
Odsłon: 105461
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 92
Prawie ostatnie zebrane bakłażany przeznaczyłam na klasyczne sycylijskie dani...
Odsłon: 4552
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 31
Ten sernik jest lekki puszysty i znika bardzo szybko :)
Odsłon: 105461
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 92
Prawie ostatnie zebrane bakłażany przeznaczyłam na klasyczne sycylijskie dani...
Odsłon: 4552
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 31
Składniki
Rozgrzej piekarnik (najlepiej z termostatem) do 220 ° C
Utrzyj masło z cukrem, najlepiej za pomocą miksera lub robota kuchennego, aż masa będzie jednorodna i puszysta.
Dodaj zmielone migdały, 2 jajka i rum. Dobrze wymieszaj. Tak powstałą masę migdałową francuzi nazywają frangipane.
Rozwiń jeden płat ciasta francuskiego na papierze ułożonym na blasze do pieczenia (nie trzeba używać formy). Ciasto powinno być rozwałkowane na około 4 mm i mieć kształt koła.
Rozłóż masę migdałową (frangipane) równomiernie aż do 2 cm od krawędzi ciasta.
Opcjonalnie: Umieść w środku figurkę :)
Przykryj drugim płatem rozwałkowanego ciasta francuskiego (tej samej wielkości). Połącz ze sobą krawędzie obu płatów dociskając palcami. Krawędź ciasta możesz ozdobić zębami widelca.
Za pomocą pędzelka posmaruj powierzchnię ciasta żółtkiem jajka rozcieńczonym w małej ilości zimnej wody. Za pomocą ostrza noża narysuj wzorek na powierzchni ciasta (pięknie wygląda np krata).
Ciasto można lekko nakłuć, aby nam podczas pieczenia po prostu nie wybuchło :)
Wsadź do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 20 minut.
Ciasto podajemy już chłodne. Najlepiej smakuje świeże (zrobione tego samego dnia). Smacznego! :)