Prosty przepis na tradycyjne francuskie ciasto z masą migdałową podawane w Święto Trzech Króli.
Galette des rois czyli francuskie ciasto na Trzech Króli
Składniki
- 2 płaty ciasta francuskiego
- 150 g zmielonych migdałów
- 125 g cukru pudru
- 125 g masła (wyjmij je z lodówki około pół godziny przed)
- 2 jajka + 1 żółtko
- 1 łyżka rumu
- 1 figurka (opcjonalnie, jeśli naprawdę chcecie obchodzić Święto Trzech Króli po francusku)
Składniki
- 2 płaty ciasta francuskiego
- 150 g zmielonych migdałów
- 125 g cukru pudru
- 125 g masła (wyjmij je z lodówki około pół godziny przed)
- 2 jajka + 1 żółtko
- 1 łyżka rumu
- 1 figurka (opcjonalnie, jeśli naprawdę chcecie obchodzić Święto Trzech Króli po francusku)

Etapy przygotowania
Rozgrzej piekarnik (najlepiej z termostatem) do 220 ° C
Utrzyj masło z cukrem, najlepiej za pomocą miksera lub robota kuchennego, aż masa będzie jednorodna i puszysta.
Dodaj zmielone migdały, 2 jajka i rum. Dobrze wymieszaj. Tak powstałą masę migdałową francuzi nazywają frangipane.
Rozwiń jeden płat ciasta francuskiego na papierze ułożonym na blasze do pieczenia (nie trzeba używać formy). Ciasto powinno być rozwałkowane na około 4 mm i mieć kształt koła.
Rozłóż masę migdałową (frangipane) równomiernie aż do 2 cm od krawędzi ciasta.
Opcjonalnie: Umieść w środku figurkę :)
Przykryj drugim płatem rozwałkowanego ciasta francuskiego (tej samej wielkości). Połącz ze sobą krawędzie obu płatów dociskając palcami. Krawędź ciasta możesz ozdobić zębami widelca.
Za pomocą pędzelka posmaruj powierzchnię ciasta żółtkiem jajka rozcieńczonym w małej ilości zimnej wody. Za pomocą ostrza noża narysuj wzorek na powierzchni ciasta (pięknie wygląda np krata).
Ciasto można lekko nakłuć, aby nam podczas pieczenia po prostu nie wybuchło :)
Wsadź do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 20 minut.
Ciasto podajemy już chłodne. Najlepiej smakuje świeże (zrobione tego samego dnia). Smacznego! :)
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 314
Czas na świąteczne wędzenie.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Kolendra
Odsłon: 94
Bardzo rzadko piekę serniki, bo to niepraktyczne ciasto dla dwuosobowej rodzi...
Odsłon: 19

Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 143
Ostatnio komentowane przepisy

Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 314
Czas na świąteczne wędzenie.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Kolendra
Odsłon: 94
Bardzo rzadko piekę serniki, bo to niepraktyczne ciasto dla dwuosobowej rodzi...
Odsłon: 19

Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 143



Składniki
- 2 płaty ciasta francuskiego
- 150 g zmielonych migdałów
- 125 g cukru pudru
- 125 g masła (wyjmij je z lodówki około pół godziny przed)
- 2 jajka + 1 żółtko
- 1 łyżka rumu
- 1 figurka (opcjonalnie, jeśli naprawdę chcecie obchodzić Święto Trzech Króli po francusku)
Rozgrzej piekarnik (najlepiej z termostatem) do 220 ° C
Utrzyj masło z cukrem, najlepiej za pomocą miksera lub robota kuchennego, aż masa będzie jednorodna i puszysta.
Dodaj zmielone migdały, 2 jajka i rum. Dobrze wymieszaj. Tak powstałą masę migdałową francuzi nazywają frangipane.
Rozwiń jeden płat ciasta francuskiego na papierze ułożonym na blasze do pieczenia (nie trzeba używać formy). Ciasto powinno być rozwałkowane na około 4 mm i mieć kształt koła.
Rozłóż masę migdałową (frangipane) równomiernie aż do 2 cm od krawędzi ciasta.
Opcjonalnie: Umieść w środku figurkę :)
Przykryj drugim płatem rozwałkowanego ciasta francuskiego (tej samej wielkości). Połącz ze sobą krawędzie obu płatów dociskając palcami. Krawędź ciasta możesz ozdobić zębami widelca.
Za pomocą pędzelka posmaruj powierzchnię ciasta żółtkiem jajka rozcieńczonym w małej ilości zimnej wody. Za pomocą ostrza noża narysuj wzorek na powierzchni ciasta (pięknie wygląda np krata).
Ciasto można lekko nakłuć, aby nam podczas pieczenia po prostu nie wybuchło :)
Wsadź do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 20 minut.
Ciasto podajemy już chłodne. Najlepiej smakuje świeże (zrobione tego samego dnia). Smacznego! :)