Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z cyklu smaki dzieciństwa :) Przepis wygrzebany ze starego zeszytu mamy :)
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 149
Taki obiad często robiła babcia. Uwielbiam to połączenie domowego makaronu, k...
Odsłon: 18
Domowe frytki warzywne z piekarnika, podane z dodatkiem zdrowszej wersji popu...
Odsłon: 127
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 149
Taki obiad często robiła babcia. Uwielbiam to połączenie domowego makaronu, k...
Odsłon: 18
Domowe frytki warzywne z piekarnika, podane z dodatkiem zdrowszej wersji popu...
Odsłon: 127
Składniki
Białka ubijamy, dodajemy cukier i ponownie ubijamy na sztywno. Dodajemy pół żółtek. Gdy będą rozmieszane dodajemy powoli wodę, potem olej, a na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia.
Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao. Obie części wylewany do dwóch jednakowych form. (40x13) Piec w średnio nagrzanym piekarniku.
MASA: Jedna szklankę mleka gotujemy z cukrem. Do drugiej dodajemy żółtko, cukier waniliowy i mąkę. Gdy mleko zacznie się gotować, wlewamy resztę mleka z wcześniej wymieszanymi składnikami i gotujemy budyń. Gdy ostygnie ucieramy masło na gładką masę i po jednej łyżce dodajemy do niego wcześniej przygotowany budyń.
Gdy ciasto ostygnie, kroimy go na kanapki. Każdą kanapkę smarujemy masą i na przemian układamy raz jasną, raz ciemną kromkę.
Ciasto można polać czekoladą i posypać migdałami. Pyszności :)