Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gofry belgijskie różnią się od tych znanych z letnich kurortów; te są drożdżowe, chrupiące i przywołują na myśl pyszne racuchy z dzieciństwa. Przepisów na nie znaleźć można mnóstwo – zwłaszcza, że w każdym regionie Belgii przyrządza się je, podobno, również w trochę inny sposób.
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 418
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 970
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 84
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 418
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 970
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 84
Składniki
W misce mieszamy ciepłe mleko, drożdże, mąkę, sól, cukier waniliowy, jajko oraz żółtko na gęste ciasto, przykrywamy i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce, aby ciasto urosło.
Po tym czasie dorzucamy bardzo miękkie masło pokrojone na małe cząstki, dokładnie łączymy z masą. Na końcu dodajemy cukier perlisty, ponownie dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na następnie 15 -20 minut.
Teraz rozgrzewamy gofrownicę (my posiadamy taką o mocy 1000 W, a pieczemy w ustawieniu 4,5 z 6 możliwych stopni mocy). Na każde z dwóch pół nakładamy po 1 czubatej łyżce ciasta na sam środek, aby gofry miały okrągło-nieregularny kształt i pieczemy 2,5 minuty. Wyjmujemy na drewnianą kratkę i czekamy chwilę, aż nabiorą chrupkości. Polecamy jeszcze ciepłe same, z bitą śmietaną albo z syropem klonowym… Palce lizać!