Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Gotowany pęczak z grochem"
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5623
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27476
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 65
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5623
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27476
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 65
Składniki
Groch opłucz, zalej letnią wodą i odstaw do namoczenia (grochu łuskanego nie trzeba moczyć). Osączony groch zalej świeżą wodą, ugotuj do miękkości. Ostudź, zmiel w maszynce. Słoninę posiekaj, smaż na patelni, aż wytopi się tłuszcz.
Pęczak zalej 3 szkl. osolonego wrzątku. Gotuj, aż wchłonie płyn. Wstaw do nagrzanego piekarnika, aby kasza doszła. Połącz z grochem. Dopraw całość solą, pieprzem oraz cząbrem. Okraś skwarkami i tłuszczem ze słoniny.
Obrane i posiekane cebule przesmaż na smalcu. Oprósz mąką, zasmaż. Rozprowadź szklanką rosołu z kostki, zagotuj. Przypraw solą, pieprzem i miodem. Gotuj 5 min. Polej kaszę.
czas ok. 60 min; porcja – 590 kcal, cena 1,80 złŹródło: Świat kobiety