Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik gotowany na herbatnikach, z masą serową z dodatkiem mielonych orzechów włoskich i rodzynek, oblany mleczną czekoladą.
Odpowiednio przygotowany i podany soczysty melon będzie wspaniały na drugie ś...
Odsłon: 55
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 3538
Odpowiednio przygotowany i podany soczysty melon będzie wspaniały na drugie ś...
Odsłon: 55
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 3538
Składniki
Masło/margarynę włożyłam do garnka. Dodałam ser, cukier i jajka i zaczęłam to podgrzewać, mieszając cały czas, aby uzyskać jednolitą masę. Gdy już wszystko się rozpuściło i połączyło ze sobą, podgrzewałam masę dalej, mieszając już tylko co jakiś czas. Proszki budyniowe rozmieszałam w mleku i gdy masa serowa zaczęła bulgotać, wlałam przygotowaną mieszankę budyniową. Masę intensywnie mieszałam, dalej podgrzewając aż zgęstniała. Na koniec do masy seriwe dodałam orzechy i rodzynki i wymieszałam jeszcze raz.Tortownicę o wymiarach ok. 25x25cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Na dnie ułożyłam herbatniki, jeden przy drugim. Na ciastka wyłożyłam połowę masy serowej i ułożyłam drugą warstwę herbatników. Na to wyłożyłam resztę masy serowej i ostatnią warstwę herbatników. Ciasto odstawiłam, aby wystygło. Gdy sernik był wystudzony zrobiłam polewę. Śmietankę podgrzałam, wrzuciłam do niej połamaną czekoladę i mieszałam aż się połączyły w jednolitą polewę. Polewą posmarowałam ciasto i wstawiłam je do lodówki na całą noc.