Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepszy do zup kremów. Domowy groszek smakuje o niebo lepiej niż sklepowy. Poza tym, z tego samego ciasta można zrobić eklerki lub ptysie.
Domowe wafle do deser mojego dzieciństwa z masą orzechową, dżemem z czarnej p...
Odsłon: 52
Cytrynowy krem do tortu na bazie jajek z masłem i soku z cytryny jest bardzo...
Odsłon: 72
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 83
Przełożony powidłami piernik kasztelański to szybki w przygotowaniu wariant ś...
Odsłon: 2714
Domowe wafle do deser mojego dzieciństwa z masą orzechową, dżemem z czarnej p...
Odsłon: 52
Cytrynowy krem do tortu na bazie jajek z masłem i soku z cytryny jest bardzo...
Odsłon: 72
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 83
Przełożony powidłami piernik kasztelański to szybki w przygotowaniu wariant ś...
Odsłon: 2714
Składniki
Wodę wlewamy go rondelka, dodajemy masło i podgrzewamy, aż masło się rozpuści. Mąkę mieszamy z solą, wsypujemy do wody z masłem i energicznie mieszamy trzepaczką, aż ciasto zacznie odchodzić od boków rondelka. Odstawiamy z ognia. Gdy ciasto lekko przestygnie dodajemy jajka i mieszamy (użyłam miksera na wolnych obrotach). Powstanie dość gęste ciasto.
Ciastem napełniamy szprycę (użyłam końcówki o okrągłym, gładkim otworze), na blaszkę wyłożoną papierem wyciskamy małe kulki (kulki troszkę urosną w trakcie pieczenia).
Pieczemy około 10 minut w temperaturze 200 stopni (do zrumienienia).