Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybki, ale bardzo efektowny deser. Doskonały na imprezę karnawałową jak i na kinder party dla dzieciaków.
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37377
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 48
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 125
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 112
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37377
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 48
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 125
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 112
Składniki
Gruszki obrać ze skórki, obtoczyć w cynamonie, wydrążyć od spodu, żeby pozbyć się pestek, nasypać do środka garść migdałów. Ciasto francuskie wyjąć z lodówki i wykroić 2-3 wąziutkie ale długie paski ciasta. Gruszki zaczynamy owijać ciastem od góry, zostawiając zakładki żeby ładnie wyglądały. Na dole zlepiamy ciasto, aby migdały nie wyleciały. Gruszki smarujemy jajkiem, posypujemy migdałami i wstawiamy do piekarnika na jakieś 15- 20 minut w temp. 200 st. Muszą się ładnie zarumienić.
Gruszki najlepiej smakują na gorąco podane z sosem jogurtowo-miodowo- cynamonowym, czyli : mały jogurt, łyżeczka miodu i łyżeczka cynamonu. Pycha! Nadzienie gruszki może być inne, np. łyżeczka ulubionego dżemu, 2 kostki czekolady - wg uznania!