Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gruszki pod kruszonką to łatwy i pyszny deser będący połączeniem delikatnych owoców, intensywnego cynamonu oraz chrupiącej kruszonki. Brązowy cukier nadaje całości delikatnego smaku karmelu, który idealnie komponuje się z pozostałymi składnikami. Danie przyrządzisz w zaledwie 15 minut, a po kolejnych 40 minutach możesz już je serwować całej rodzinie i gościom. Jeśli więc dysponujesz większą ilością tych pysznych, jesiennych owoców, nie musisz szukać już więcej przepisów, które pozwolą ci je wykorzystać.
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 9917
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8893
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6311
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 9917
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8893
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6311
Składniki
Gruszki umyj i usuń gałązki oraz gniazda nasienne. Pokrój je w niewielkie kawałki i umieść je w naczyniu żaroodpornym.
Posyp gruszki cukrem i cynamonem. Wymieszaj całość i wyrównaj.
Przygotuj kruszonkę.
Mąkę i cukier wsyp do osobnej miski. Dodaj posiekane drobno masło i rozetrzyj je w palcach, do powstania konsystencji mokrego piasku.
Posyp owoce kruszonką, nie dociskając jej do owoców.
Deser wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piecz przez ok. 30-40 minut. Dłuższy czas pieczenia oznacza bardziej chrupiącą kruszonkę.
Gruszki pod kruszonką podawaj na ciepło, najlepiej z dodatkiem gałki lodów śmietankowych. Możesz podawać owoce także na zimno.
Resztki przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu 3 dni.