Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gruszki pod kruszonką to łatwy i pyszny deser będący połączeniem delikatnych owoców, intensywnego cynamonu oraz chrupiącej kruszonki. Brązowy cukier nadaje całości delikatnego smaku karmelu, który idealnie komponuje się z pozostałymi składnikami. Danie przyrządzisz w zaledwie 15 minut, a po kolejnych 40 minutach możesz już je serwować całej rodzinie i gościom. Jeśli więc dysponujesz większą ilością tych pysznych, jesiennych owoców, nie musisz szukać już więcej przepisów, które pozwolą ci je wykorzystać.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5630
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1109
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12221
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5165
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1537
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5630
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1109
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12221
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5165
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1537
Składniki
Gruszki umyj i usuń gałązki oraz gniazda nasienne. Pokrój je w niewielkie kawałki i umieść je w naczyniu żaroodpornym.
Posyp gruszki cukrem i cynamonem. Wymieszaj całość i wyrównaj.
Przygotuj kruszonkę.
Mąkę i cukier wsyp do osobnej miski. Dodaj posiekane drobno masło i rozetrzyj je w palcach, do powstania konsystencji mokrego piasku.
Posyp owoce kruszonką, nie dociskając jej do owoców.
Deser wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piecz przez ok. 30-40 minut. Dłuższy czas pieczenia oznacza bardziej chrupiącą kruszonkę.
Gruszki pod kruszonką podawaj na ciepło, najlepiej z dodatkiem gałki lodów śmietankowych. Możesz podawać owoce także na zimno.
Resztki przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu 3 dni.