Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Gruszki w chrupiącym cieście"
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2777
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 50
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 74
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2777
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 50
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 74
Składniki
Czas przygotowania 75 minut. Cena sztuki ok. 1,80 zł.
Wartość odżywcza sztuki 500 kcal Białko 7 g/Tłuszcz 26 g/Węglowodany 58 g
Do miski wsypujemy mąkę, cukier i cukier waniliowy, mieszamy. Dodajemy pokrojone w kawałki masło, jajko i odrobinę wody, wyrabiamy ok. 10 minut, żeby dobrze się połączyły. Ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na grubość 0,5 cm i kroimy w paski szerokości 1,5 cm.
Gruszki obieramy ze skórki, ale zostawiamy ogonki. Owoce dokładnie okręcamy paskami. Z pozostałego ciasta formujemy listki i doklejamy przy ogonkach. Gruszki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30–40 minut w 200oC.
Po wyjęciu z piekarnika gruszki pozostawiamy do ostygnięcia. Przed podaniem możemy polać odrobiną miodu.Źródło: Rewia