Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie sposób przejść obok tego ciasta obojętnie, znika z talerzy w oka mgnieniu. Jest łatwe i szybkie w zrobieniu.
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4471
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5905
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1365
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12700
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4471
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5905
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1365
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12700
Składniki
Najpierw pieczemy spód; Masło roztopić i lekko przestudzić. Dodać żółtka, cukier, wanilię i make przesiana z proszkiem. Wymieszać łyżka a następnie dłonią, do momentu aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto od razu wykładamy na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut w 160* W trakcie gdy ciasto się piecze, robimy kruszonkę i bezę. Białka ubić na sztywno, w trakcie dodawać stopniowo cukier. Ma powstać sztywna i szklista masa. Składniki na kruszonkę mieszamy ze sobą. Formujemy kulkę i wkładamy do zamrażalnika. Ciasto nie musi być w nim długo, wystarczy 10-15 minut. Gdy spód ciasta się upiecze, nie czekam aż się wystudzi. Wyjmuję z pieca układam pokrojone gruszki, przykrywam je bezą, a na wierzch ścieram kruszonkę. Ciasto ponownie wkładam do piekarnika i piekę 30-35 minut w 150*