Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oto kolejna propozycja na wykorzystanie ciasta ptysiowego - grzybki. Ja grzybów nie zbieram bo się nie znam, ale za to mam takie i co najważniejsze są dostępne o każdej porze roku. Zapraszam :)
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2774
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 49
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 74
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 258
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2774
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 49
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 74
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 258
Składniki
W garnuszku zagotowujemy wodę i margarynę.
Na gotującą się wodę wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szybko mieszamy aż powstanie nam ładna kulka. Ciasto powinno odstawać od garnka. Uważajmy żeby nie przypaliło się nam.
Odstawiamy ciasto do ostygnięcia. Następnie wbijamy po jednym jajku i dokładnie mieszamy przy użyciu trzepaczki lub żeby było łatwiej i szybciej używamy miksera.
Ciasto przekładamy do worka cukierniczego i wyciskamy kapelusz oraz nóżkę na blachę wyłożoną papierem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180stC, 20 min funkcja góra/dół.
Masa: Śmietankę ubijamy z fixami na sztywno a następnie dodajemy dobrze wystudzoną czekoladę. Masę przekładamy do worka cukierniczego i nadziewamy kapelusiki.
Doczepiamy nóżkę i po zastygnięciu możemy udekorować kapelusze wg uznania. U mnie są maczane w gorzką czekoladę i posypane kolorową posypką. Smacznego :) Zapraszam na blog www.pyszotki.pl