Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdź nasz przepis na drożdżowe ciasto w bardzo efektownej wersji. Gwiazda makowa z pewnością zachwyci twoich świątecznych gości! Warto pamiętać, że przepis ten sprawdzi się nie tylko w czasie Bożego Narodzenia. Zdecydowanie warto wracać do niego także na co dzień.
Pożywna pasta z jajek, białego sera i makreli. Idealna do pieczywa, krakersów...
Odsłon: 2961
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 259
Dziś przychodzę do Was z obiecanym przepisem na pyszny sernik z brzoskwiniami...
Odsłon: 127
Pożywna pasta z jajek, białego sera i makreli. Idealna do pieczywa, krakersów...
Odsłon: 2961
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 259
Dziś przychodzę do Was z obiecanym przepisem na pyszny sernik z brzoskwiniami...
Odsłon: 127
Składniki
W pierwszej kolejności przygotuj drożdżowy zaczyn. Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj 2 łyżki mąki, łyżkę cukru i trochę ciepłego mleka. Wszystko dokładnie rozmieszaj i odstaw w ciepłe miejsce, by zaczyn zaczął rosnąć.
W tym czasie wsyp do dużej miski mąkę, sól i cukier. Dodaj żółtka, roztopione i przestudzone masło, letnie mleko oraz wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wymieszaj wszystko łyżką z kulą, mikserem z hakami lub po prostu rękoma. Wyrabiaj ciasto przez około 5-7 minut, a następnie odstaw je do wyrośnięcia na około godzinę. Pamiętaj, ciasto będzie się kleić i tak właśnie powinno być.
Po wyrośnięciu wyciągnij ciasto na blat oprószony porządnie mąką. Podziel je na dwie części i z każdej z nich uformuj kule. Jedną z nich rozwałkuj na koło o średnicy około 25-30 cm i przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
Rozwałkowane ciasto posmaruj masą makową, pamiętając, by zostawić z brzegu 2 cm ciasta bez masy.
Rozwałkuj drugą kulę ciasta na koło o zbliżonej średnicy do pierwszej wałkowanej części. Umieść go na cieście z masą makową i lekko dociśnij.
Na środku ciasta odbij okrągły ślad szklanki, którego nie będziesz przecinać podczas tworzenia kształtu gwiazdy.
Nożem przekrój ciasto na pół (omiń część z odciśniętym śladem szklanki), następnie każdą z otrzymanych części podziel znowu na pół. Uzyskasz w ten sposób 4 równe części ciasta. Powtarzaj tę czynność aż do podzielenia ciasta na 16 równych części.
Łap po jednej części ciasta w każdą dłoń i wywijaj je dwukrotnie. Obracaj je wokół własnej osi, w kierunku do drugiego kawałka. Zrób tak z wszystkimi 8 parami.
Jajko rozmieszaj i posmaruj nim wierzch ciasta. Odstaw makowiec do wyrośnięcia na około 10 minut.
Po tym czasie blachę z gwiazdą makową wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza. Piecz przez około 30-35 minut (aż do zarumienienia ciasta). Pamiętaj, by po wyłączeniu piekarnika nie wyciągać od razu ciasta. Zalecamy lekkie uchylenie drzwiczek piekarnika i wyjęcie blaszki z ciastem dopiero po kilku minutach.