Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, kruchutkie ciasteczka, które robimy w dwóch kolorach. Jeżeli wykorzystamy foremki w kształcie gwiazdek, choinek lub aniołków, ciasteczka będą przepięknie prezentować się na świątecznym stole.
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 4115
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 1113
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 242
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34266
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 582
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 4115
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 1113
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 242
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34266
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 582
Składniki
Do miski wsypuję mąkę i proszek do pieczenia. Dodaję pokrojone w kostkę masło, cukier, jajko i 2 łyżeczki cukru wanilinowego. Na początek wszystkie składniki siekam nożem, aż się połączą. Potem ciasto wyrabiam ręką.
Gotowe ciasto dzielę na pół. Jedną połówkę wkładam do woreczka foliowego i odkładam na chwilę na bok. Do drugiego kawałka ciasta dodaję mleko oraz kakao i wszystko ponownie wyrabiam. To ciasto również chowam do woreczka foliowego i oba kawałki – jasny i ciemny – chowam do lodówki na 30 minut.
Oba ciasta rozwałkowuję na grubość około 5 mm. Za pomocą szklanki wycinam kółka, a następnie małą foremką w kształcie gwiazdki wycinam w każdym kółeczku gwiazdkę … te małe gwiazdki zamieniam miejscami, tak aby w jasnym ciastku była ciemna gwiazdka, a w ciemnym ciastku – jasna.
Tak przygotowane ciasteczka przenoszę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę je w temperaturze 180 stopni przez 10 – 15 minut. Smacznego!!!