Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czym byłaby Wielkanoc bez babki, szczególnie marmurkowej? Huraganowe ciasto jest idealnym deserem na świąteczny stół, do koszyczka czy też podjadania po zakończonych uroczystościach. Babka jest wilgotna i puszysta, mocno czekoladowa. Czego chcieć więcej?
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1212
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457756
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1464
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2280
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 586
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1212
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457756
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1464
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2280
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 586
Składniki
Przygotuj ciasto. Utrzyj razem masło i cukier. Dodawaj po jednym jajku, dobrze miksując po każdym z nich. Dodaj wanilię, a następnie maślankę i ponownie wymieszaj. Wsyp mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sól. Mieszaj na niskich obrotach miksera, tylko do połączenia składników. Masę podziel na dwie części w proporcjach 2/3 i 1/3.
Przygotuj czekoladową masę. Do większej części masy dodaj mleko i kakao. Mieszaj do połączenia.
Upiecz babkę. Formę do babki z kominem o średnicy 22 cm wysmaruj masłem. Na spód wylewaj partiami po jednej łyżce ciemnej masy i białej. Kiedy biała się wykończy, wylej pozostałą masę kakaową. Potrząśnij formą kilka razy, ale nie mieszaj. Wstaw foremkę do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza na 50-70 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij i ostudź na kratce.
Przygotuj polewę. Czekoladę pokrusz i umieść w żaroodpornej miseczce. Śmietanę podgrzej w rondelku do wysokiej temperatury, ale nie zagotowuj. Zalej nią czekoladę. Miseczkę przykryj folią aluminiową na 5 minut, nie mieszając. Zdejmij folię i zawartość miski wymieszaj do rozpuszczenia czekolady. Odstaw bez przykrycia na ok. 20 minut. Polewa powinna zacząć gęstnieć, ale ma być dalej płynna. Wylej polewę na huraganowe ciasto. Deser podawaj po zastygnięciu polewy.