Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czym byłaby Wielkanoc bez babki, szczególnie marmurkowej? Huraganowe ciasto jest idealnym deserem na świąteczny stół, do koszyczka czy też podjadania po zakończonych uroczystościach. Babka jest wilgotna i puszysta, mocno czekoladowa. Czego chcieć więcej?
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9515
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1095
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4426
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 166
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20781
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9515
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1095
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4426
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 166
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20781
Składniki
Przygotuj ciasto. Utrzyj razem masło i cukier. Dodawaj po jednym jajku, dobrze miksując po każdym z nich. Dodaj wanilię, a następnie maślankę i ponownie wymieszaj. Wsyp mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sól. Mieszaj na niskich obrotach miksera, tylko do połączenia składników. Masę podziel na dwie części w proporcjach 2/3 i 1/3.
Przygotuj czekoladową masę. Do większej części masy dodaj mleko i kakao. Mieszaj do połączenia.
Upiecz babkę. Formę do babki z kominem o średnicy 22 cm wysmaruj masłem. Na spód wylewaj partiami po jednej łyżce ciemnej masy i białej. Kiedy biała się wykończy, wylej pozostałą masę kakaową. Potrząśnij formą kilka razy, ale nie mieszaj. Wstaw foremkę do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza na 50-70 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij i ostudź na kratce.
Przygotuj polewę. Czekoladę pokrusz i umieść w żaroodpornej miseczce. Śmietanę podgrzej w rondelku do wysokiej temperatury, ale nie zagotowuj. Zalej nią czekoladę. Miseczkę przykryj folią aluminiową na 5 minut, nie mieszając. Zdejmij folię i zawartość miski wymieszaj do rozpuszczenia czekolady. Odstaw bez przykrycia na ok. 20 minut. Polewa powinna zacząć gęstnieć, ale ma być dalej płynna. Wylej polewę na huraganowe ciasto. Deser podawaj po zastygnięciu polewy.