Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na najsmaczniejszy biszkopt kakaowy jaki miałam okazję upiec. Idealnie nadaje się do tortu i jako podstawa do ciast. Proporcje na różne wielkości tortownic i blaszek znajdziesz na moim blogu
Krem przygotowany do ciasta kakaowo - kawowego. Krem bardzo smaczny , myślę ż...
Odsłon: 79
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 112
Przepis na pyszne, pożywne i soczyste kotlety mielone z dodatkiem żółtej i cz...
Odsłon: 33
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 38372
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 55
Krem przygotowany do ciasta kakaowo - kawowego. Krem bardzo smaczny , myślę ż...
Odsłon: 79
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 112
Przepis na pyszne, pożywne i soczyste kotlety mielone z dodatkiem żółtej i cz...
Odsłon: 33
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 38372
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 55
Składniki
Mąkę, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia wymieszaj w misce. Możesz też te składniki przesiać.
Białka oddziel od żółtek i ubij ze szczyptą soli. Gdy piana zacznie robić się gęsta i biała a mieszadła miksera zaczną zostawiać w niej ślady (zobacz film), rozpocznij dodawanie cukru. Dodaj go partiami, po około dwie łyżki, nie dodaj kolejnej części dopóki poprzednia się nie rozpuści. Żeby sprawdzić czy cukier się rozpuścił, weź odrobinę piany i potrzyj między palcami, jeśli nie wyczujesz kryształków, cukier jest rozpuszczony.
Następnie dodaj żółtka i zmiksuj krótko na małych obrotach. Odstaw mikser, resztę składników mieszaj za pomocą szpatułki/łyżki. Sypką mieszankę również dodaj partiami. Pamiętaj żeby Twoje ruchy były delikatne, w przeciwnym wypadku możesz zniszczyć pianę. Mieszaj tylko do połączenia się składników.
Masę przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto powinno sięgać do 3/4 wysokości tortownicy. Piecz w temperaturze 160°C do suchego patyczka. Dokładny czas zależy od Twojego piekarnika, mniej więcej powinno to zająć 40-50 min. Nie piecz dłużej niż to konieczne, bo biszkopt wyjdzie suchy. Biszkopt odstaw do całkowitego ostudzenia. Wypukły wierzch odkrój, resztę ciasta podziel na trzy lub cztery blaty.