Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biszkopt to jeden z podstawowych wypieków, który stanowi podstawę tortów i wielu słodkości. To ciasto jest jednym z najstarszych na świecie o prawdziwie królewskim rodowodzie. Pierwsze przepisy mają nawet prawie 1000 lat! Idealny biszkopt siostry Anastazji charakteryzuje się niezwykłą lekkością i puszystością, dzięki użyciu dokładnie ubitych białek, delikatnie wmieszanych w masę. Jest prosty w wykonaniu, osiąga znaczną wysokość i nie opada. Świetnie nada się jako baza do tortów i biszkoptowych ciast siostry Anastazji i nie tylko.
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 169
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 907
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 668
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 169
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 907
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 668
Składniki
Podgrzej wszystkie składniki do temperatury pokojowej.
Umieść miękkie masło, cukier i ekstrakt waniliowy w misce i utrzyj mikserem do uzyskania gładkiej konsystencji.
Dodawaj po 1 żółtku, za każdym razem upewniając się, że zostały dobrze wchłonięte. Wsyp partiami przesianą wcześniej mąkę i proszek do pieczenia. Pilnuj, by nie powstały grudki! Miksuj wszystko razem przez kilka minut do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji.
W osobnej misce ubij białka na sztywną i lśniącą pianę. Dodaj do wcześniej przygotowanej masy, delikatnie mieszając drewnianą łyżką do całkowitego połączenia składników.
Tortownicę o średnicy 24 cm natłuść masłem i posyp bułką tartą. Wlej do niej masę i włóż ją do nagrzanego do 180 st. Celsjusza piekarnika. Piecz przez 40 minut – do suchego patyczka. Wyjmij i ostudź.