Pyszna wariacja jesiennych smaków i aromatów. Cudowne połączenie kamforowo-cytrynowej nuty kardamonu z rozgrzewającym, delikatnie pikantnym imbirem i dojrzałą, słodką gruszką w formie wilgotnego, rozpływającego się w ustach ciasta, które umili Wam jesienne poranki i wieczory przy kubku gorącej herbaty. A kiedy pokusicie się o zrobienie polewy z sosu karmelowego, zapewniam, że już nie rozstaniecie się z tym duetem przez całą jesień.
Imbirowo-kardamonowe ciasto z gruszką
Składniki
- Składniki (forma 12 cm x 31 cm):
- WAŻNE: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
- Ciasto:
- 1,75 szklanki (240 g) mąki pszennej + 1 łyżka do obtoczenia kawałków gruszki
- 1 kostka (200 g) masła
- 0,75 szklanki (120 g) cukru trzcinowego
- 3 jajka
- 1 opakowanie (40 g) budyniu waniliowego bez cukru
- 1,5 łyżeczki (6 g) proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki tartego, świeżego imbiru lub 1 łyżeczka imbiru w proszku
- 2 średnie strąki kardamonu
- 1 gruszka
- Sos karmelowy:
- 0,5 szklanki (100 g) cukru trzcinowego
- 5 łyżek śmietanki 30%
- 2 łyżki wody
Składniki
- Składniki (forma 12 cm x 31 cm):
- WAŻNE: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
- Ciasto:
- 1,75 szklanki (240 g) mąki pszennej + 1 łyżka do obtoczenia kawałków gruszki
- 1 kostka (200 g) masła
- 0,75 szklanki (120 g) cukru trzcinowego
- 3 jajka
- 1 opakowanie (40 g) budyniu waniliowego bez cukru
- 1,5 łyżeczki (6 g) proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki tartego, świeżego imbiru lub 1 łyżeczka imbiru w proszku
- 2 średnie strąki kardamonu
- 1 gruszka
- Sos karmelowy:
- 0,5 szklanki (100 g) cukru trzcinowego
- 5 łyżek śmietanki 30%
- 2 łyżki wody

Etapy przygotowania
1) Gruszkę obrać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w niedużą kostkę. Jeżeli gruszka jest bardzo soczysta można kawałki obtoczyć w łyżce mąki, zapobiegnie to opadaniu gruszki na dno. 2) Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę. 3) Cały czas ucierając dodawać po jednym jajku, a następnie tarty imbir oraz ziarenka kardamonu roztarte w moździerzu. 4) Na koniec dodać przesianą mąkę pszenną, budyń waniliowy oraz proszek do pieczenia i krótko wymieszać mikserem. 5) Gotowe ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie posypać kawałkami gruszki. 6) Piec 45-50 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 7) Przygotować sos karmelowy: na patelni z grubym dnem zgotować wodę z cukrem trzcinowym. Następnie zmniejszyć ogień, i gotować, aż cukier całkowicie się rozpuści, a masa będzie miała bursztynowy kolor (nie wolno mieszać, jedynie potrząsać naczyniem). Ściągnąć z palnika, dodać kremówkę i wymieszać. 8) Gotowe, wystudzone ciasto polać sosem karmelowym, najlepiej zaraz przed podaniem (zamiast sosu można również oprószyć cukrem pudrem).

Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy
Wielkopiątkowe specjały.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Warzywa
- Ziemniaki
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 2223

Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 26
Ostatnio komentowane przepisy
Wielkopiątkowe specjały.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Warzywa
- Ziemniaki
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 2223

Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 26



Składniki
- Składniki (forma 12 cm x 31 cm):
- WAŻNE: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
- Ciasto:
- 1,75 szklanki (240 g) mąki pszennej + 1 łyżka do obtoczenia kawałków gruszki
- 1 kostka (200 g) masła
- 0,75 szklanki (120 g) cukru trzcinowego
- 3 jajka
- 1 opakowanie (40 g) budyniu waniliowego bez cukru
- 1,5 łyżeczki (6 g) proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki tartego, świeżego imbiru lub 1 łyżeczka imbiru w proszku
- 2 średnie strąki kardamonu
- 1 gruszka
- Sos karmelowy:
- 0,5 szklanki (100 g) cukru trzcinowego
- 5 łyżek śmietanki 30%
- 2 łyżki wody
1) Gruszkę obrać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w niedużą kostkę. Jeżeli gruszka jest bardzo soczysta można kawałki obtoczyć w łyżce mąki, zapobiegnie to opadaniu gruszki na dno. 2) Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę. 3) Cały czas ucierając dodawać po jednym jajku, a następnie tarty imbir oraz ziarenka kardamonu roztarte w moździerzu. 4) Na koniec dodać przesianą mąkę pszenną, budyń waniliowy oraz proszek do pieczenia i krótko wymieszać mikserem. 5) Gotowe ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie posypać kawałkami gruszki. 6) Piec 45-50 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 7) Przygotować sos karmelowy: na patelni z grubym dnem zgotować wodę z cukrem trzcinowym. Następnie zmniejszyć ogień, i gotować, aż cukier całkowicie się rozpuści, a masa będzie miała bursztynowy kolor (nie wolno mieszać, jedynie potrząsać naczyniem). Ściągnąć z palnika, dodać kremówkę i wymieszać. 8) Gotowe, wystudzone ciasto polać sosem karmelowym, najlepiej zaraz przed podaniem (zamiast sosu można również oprószyć cukrem pudrem).