Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cudowne na drugie śniadanie i na deser. Doskonale też sprawdzą się na świątecznym stole.
Smakowite kąski serowe z ciasta parzonego są świetną alternatywą dla pieczywa...
Odsłon: 4721
Na moje rogaliki potrzebowałam 500 g mąki Dwa jajka 250 ml mleka 80 g m...
Odsłon: 4164
Smakowite kąski serowe z ciasta parzonego są świetną alternatywą dla pieczywa...
Odsłon: 4721
Na moje rogaliki potrzebowałam 500 g mąki Dwa jajka 250 ml mleka 80 g m...
Odsłon: 4164
Składniki
Wychodzi około 14 sporych bułek. Ciasto. Do miseczki wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru, 50 ml letniego mleka. Wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Odstawić na ok. 10 minut do podrośnięcia. W tym czasie do dużej miski wsypać mąkę resztę cukru, dodać szczyptę soli, wbić żółtka i wlać pozostałe mleko i olej. Dodać wyrośnięte drożdże, wyrabiać gładkie i elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 40-60 minut. Nadzienie. Mleko przelać do garnka, dodać cukier i aromat migdałowy, mielony mak, rodzynki i posiekane orzechy włoskie. Lekko podgrzać. Dokładnie wymieszać, po czym zdjąć z palnika i pozostawić do wystudzenia. Białko ubić z solą na sztywno, delikatnie wmieszać do ostudzonej masy makowej. Ciasto podzielić i kolejno rozwałkować na prostokąty o wielkości 30 X 40 cm. Z długości 40 cm wykroić 4 paski po 10 cm. Dwa z nich ponacinać w paski max 1 cm szerokości. Na pokrojone paski po środku nakładamy 3 porcje nadzienia. Przykrywamy całym paskiem. Pomiędzy nadzieniem dwoma palcami szczypiemy ciasto i powstają nam 3 bułki. Odcinamy je nożem i obracamy nacięciem do góry. Bułki przekładamy na blaszki z papierem i odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Po około 15 minutach smarujemy je roztrzepanym jajkiem i pieczemy około 20-30 minut w 180 C.