Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne, idealne do tureckiej herbaty. Mają fajny, rustykalny, nieporządny wygląd – są lekko popękane. Smakują chałwą, choć nie są aż tak słodkie jak ona. Te ciasteczka to zdecydowany faworyt mojego męża. Z poniższej proporcji otrzymasz około 25 ciastek.
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 112930
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 255
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 542
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 478
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 850
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 112930
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 255
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 542
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 478
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 850
Składniki
Wszystkie składniki (oprócz nasion sezamu) włożyć do malaksera i zmiksować. Można również wyrobić ciasto ręcznie lub mikserem. Uwaga: jeśli ciasto jest zbyt suche – można podczas miksowania dodać 2 łyżki chłodnej wody.
Z ciasta formować kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego, lekko spłaszczać w dłoniach i układać na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia). Ciasteczka oprószyć delikatnie sezamem.
Piec w temperaturze 180°C przez około 13 – 15 minut. Po upieczeniu pozostawić przez chwilę na blaszce (będą dość miękkie), następnie przenieść na kratkę do całkowitego wystudzenia.