Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis jest w mojej rodzinie od lat a to ciasto było pierwszym jakie zrobiłam sama jako nastolatka.
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 137
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 357
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 137
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 357
Składniki
Margarynę utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym jajku cały czas miksując. Następnie dodawać stopniowo mąkę z proszkiem. Na koniec dodać olej i zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. 2/3 masy przełożyć na blaszkę 22 x 37 cm wyłożona papierem do pieczenia.
Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Dodać cynamon do smaku i wymieszać. Można dodać trochę cukru jeśli jabłka są kwaśne. Z jabłek odcisnąć sok w miarę dokładnie (ale również nie do przesady gdyż ciasto będzie za suche) i rozłożyć luźno na blaszkę z ciastem.
Pozostałą 1/3 ciasta wyłożyć na jabłka, najlepiej za pomocą małej łyżeczki tworząc małe kupki, które następnie delikatnie nożem rozprowadzić po jabłkach uważając, aby nie wyszły one na wierzch.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 40-50 minut do uzyskania złotego koloru. Ostudzone posypać cukrem pudrem. Smacznego :)